Cele mai frecvente manifestări și afecțiuni ale copiilor și ce trebuie să faci pentru a le ține în frâu

Încă din primele luni sau chiar zile de viață, copiii și bebelușii pot întâmpina o serie de probleme de sănătate comune, adesea ușor de gestionat și ținut în frâu, dar care trebuie tratate la timp și în mod eficient, pentru a nu degenera. De la icterul care se poate instala imediat după naștere, până la bolile copilăriei și infecțiile virale de sezon, sunt o serie de manifestări despre care trebuie să știi, mai ales dacă ești pentru prima oară părinte.

Colicile sugarului

Deși nu reprezintă o afecțiune în sine, ci mai degrabă o manifestare a unui tranzit intestinal încă nereglat sau în curs de dezvoltare, durerile abdominale care apar, de regulă, începând din a șasea săptămână de viață pot fi o povară atât pentru bebeluși, cât și pentru părinți. Când vorbim de colici copii, vorbim despre simptome precum țipetele puternice și repetitive, despre adoptarea unei poziții 'chircite', cu genunchii la piept și mâinile lipite de corp, despre scăderea temperaturii membrelor inferioare și despre hiperemia feței sau paloarea zonei care cuprinde nasul și gura. Colicile se pot manifesta timp de 3-6 luni, iar printre metodele recomandate pentru gestionarea acestora se numără plasarea în anumite poziții a copilului (cu fața în jos și capul la un nivel superior stomacului ori în poziție de șezut, poziție însoțită de un masaj delicat al spatelui), dar și atenția sporită la alimentația mamei care alăptează, eliminarea lactozei – la recomandarea medicului și administrarea unor remedii, în concordanță cu indicațiile pediatrului.

Infecțiile cu RSV (virusul sincțial respirator)

Infecțiile cu RSV sunt cele mai frecvente cauze ale problemelor respiratorii temporare în rândul copiilor. RSV provoacă o infecție la nivelul plămânilor și afectează respirația. Dacă micuțul tău a dezvoltat o astfel de infecție, va manifesta simptome similare unei răceli: secreții nazale abundente, tuse și febră. Cel mai adesea, tratamentul include odihnă și hidratare optimă. În cazul în care febra crește sau persistă, dacă mucoasa nazală este vâscoasă și dacă cel mic întâmpină dificultăți la înghițire sau tușește productiv, programarea la medicul pediatru este necesară. E posibil ca acesta să recomande administrarea unui sirop raceala copii, dar și a antitusivelor și a antifebrilelor. Este dificil să împiedici răspândirea RSV și, tocmai de aceea, cei mai mulți copii iau contact cu acest virus până la împlinirea vârstei de doi ani. Măsurile de igienă pot preveni infestarea, iar izolarea copilului încă de la apariția primelor simptome poate împiedica răspândirea virusului către alți copii sau adulți. 

Otitele

Infecțiile urechii sunt frecvente în rândul copiilor cu vârste mici și, de regulă, se remediază de la sine în decurs de o săptămână sau două. Pot provoca dureri, dar și reducere temporară a auzului. Infecțiile urechii medii și ale celei externe sunt adesea cauzate de bacterii sau virusuri. Pentru că pot apărea de la vârste foarte fragede, e important să poți face diferența dintre simptomele acestora și cele ale apariției dinților. În vreme ce erupția dentară poate inflama gingiile, crește ușor temperatura corpului și provoca iritații, infecțiile urechii provoacă febră, sunt adesea însoțite de tuse și pot crește sensibilitatea la nivelul urechilor, lucru lesne de observat la atingerea acesteia. Dacă nu observi o ameliorare a simptomelor, fă o programare la cabinetul pediatric. Evită utilizarea antibioticelor, cu excepția situației în care au fost recomandate de către medic.

Gastroenterita

Gastroenterita este o infecție intestinală care provoacă inflamații la nivelul stomacului și al intestinelor. Se poate manifesta prin simptome precum stările de vomă sau diareea – aceasta din urmă poate dura până la 10 zile. Gastroenterita poate fi cauzată de o serie de germeni diferiți, dar cele mai frecvente cauze ale sale sunt infecțiile virale și bacteriene. Dacă micuțul tău suferă de gastroenterită, poate experimenta simptome pregum greața, durerile de cap, voma în primele 24-48 de ore, scăderea apetitului, durerile de stomac și febra. Gastroenterita poate fi tratată, de cele mai multe ori, acasă, prin hidratarea optimă și consumul de fluide. Copiii cu vârste mai mici de 6 luni care manifestă astfel de simptome ar trebui, însă, văzuți de medicul pediatru. Bolile infecțioase precum gastroenterita se pot răspândi rapid în comunități precum școala sau grădinița, astfel că nu este recomandată revenirea în colectivitate mai devreme de 48 de ore după manifestarea ultimelor simptome. În ceea ce privește prevenirea acestei boli, igiena mâinilor este cea mai eficientă metodă,

Sănătatea copilului tău este mereu în prim plan. Cu toate astea, o serie de manifestări și afecțiuni comune sunt inevitabile. Tocmai de aceea, e important să fii informată, să știi ce ai de făcut și când trebuie contactat medicul, să fii pregătită în orice moment pentru a-ți îngriji și obloji micuțul. 

Sursă foto: Pexels


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Diverse