Cele mai populare nume din Romania

Ana-Maria, Andreea, Ioana, Stefan, David sunt doar cateva dintre cele mai populare nume de copii de la noi din tara.

Un lucru este cert: atat in randul fetelor, cat si in ceea ce-i priveste pe baieti, parintii au optat pentru nume mai degraba traditionale. Afla ce alte nume sunt la moda in Romania.

Recunosc, ma asteptam ca in topul numelor cu care au fost botezati copiii nascuti de la inceputul anului pana acum sa gasesc cate un Luis Fernando, cate o Esmeralda sau macar o Marimar…

Spre marea mea surprindere, nici vorba de influente telenovelistice (cel putin, nu in top). Din contra: numele traditionale „romanesti par sa se bucure din nou de popularitate.

De unde se inspira parintii? Mama Nadiei Comaneci povestea ca, atunci cand a ales prenumele pentru fiica ei, s-a inspirat dintr-un film rusesc vazut la cinematograf. In anii de dupa 1989, telenovelele au batut fara drept de apel filmele rusesti in topul preferintelor romanilor.

In acea perioada s-au nascut multi copii, botezati ulterior José Armando, Ricardo, Isaura, Rosalinda si lista ar putea continua… Iata ca, incet-incet, lucrurile au inceput sa se aseze, si numele traditional „romanesti sunt din nou in top.

Marea problema a alegerii numelor copiilor nu le-a ocolit nici pe celebritati. Cateva dintre vedetele autohtone au fost atrase de stralucirea numelor nu foarte comune atunci cand si-au botezat copiii.

Andreea Esca, de exemplu, si-a numit fetita Alexia Margot, iar baietelul vedetei a primit numele de Aris Melkior. Si baiatul Mihaelei Radulescu a fost botezat cu un nume rar in Romania: Ayan. In ultima perioada, numele deosebite au fost inlocuite cu unele mai cuminti, dar nu comune.

Iar vedetele au dat din nou tonul. Fetita prezentatoarei tv Celia Petricu a primit numele Carina Maria, baiatul lui Serban Huidu a fost botezat Rares, iar cuplul Andreea Marin si Stefan Banica Jr. a ales numele Violeta, dupa mama Andreei.

Alaturi de numele de flori, in ultima vreme, numele de inspiratie biblica au devenit foarte populare in Romania. Pline de semnificatie spirituala, numele biblice au trecut cel mai bine proba timpului.

Este Maria unul dintre cele mai populare nume romanesti de fete din toate timpurile pentru ca este un nume frumos sau pentru ca este un nume asociat cu divinitate, feminitate, calitati materne si puritate? Oricare ar fi fost motivul pentru aceasta alegere, parintii l-au propulsat pe locul doi in top.

Nou intrate pe listele de preferinte intocmite de viitorii parinti sunt nume ca Eva, Eliza, Lidia, Miriam, Rebeca, Sara, Isabela, Elisabeta, Felix, Filip, Luca, Iacob, Cristian, Iosif sau Toma.

In lumea aceasta „nebuna, in care certitudinea nu mai e „sigura, in care valorile nu mai au aceeasi „valoare, un nume traditional, biblic, iti aduce o farama de confort spiritual.

Top 10 nume de fete Top 10 nume de baieti
1. Ana-Maria
2. Maria
3. Andreea
4. Alexandra
5. Ioana
6. Elena
7. Maria Alexandra
8. Denisa
9. Bianca Maria
10. Georgiana
1. Andrei
2. Alexandru
3. Stefan
4. David
5. Mihai
6. Ionut
7. Florin
8. Daniel
9. Gabriel
10. Matei

Iata cateva nume de flori populare la noi in tara:
1. Violeta
2. Iris
3. Florina/Florin
4. Viorica/Viorel
5. Dalia
6. Narcisa/Narcis
7. Brandusa
8. Anemona
9. Crina/Crin
10. Lacramioara

Nume traditionale din nou la moda
Incarcate de povesti, de istorie, nume ca Margareta, Leontina, Zina, Doina, Ioana, Ion sau Doru se regasesc printre cele preferate de parinti pentru noul lor nascut.

Numele arhaice sunt imprumutate, de obicei, de la un stramos al familiei, o personalitate puternica sau care a avut o viata impresionanta si care a marcat vremurile in care a trait.

Este modalitatea prin care, de la generatie la generatie, se transmit valorile familiei respective. Si totodata este un soi de tribut adus respectivului stramos, de la care se „imprumuta numele.

Unii dintre parinti folosesc numele arhaice ca un al doilea prenume, altii, mai indrazneti, pun ca unic nume al copilului unul vechi.

Cercetati arborele genealogic al familiei si vedeti daca regasiti printre strabuni vreun nume care va suna potrivit pentru copilul vostru. Nu putem avea un viitor pana nu ne cunostem trecutul…

Text: Georgiana Fava; Sursa: centrul national de administrare a bazelor de date pentru evidenta persoanei
Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nume de copii