Celulele stem – asigurare de viata

„Pentru urmatorul an vei primi factura pentru depo­zi­tare la 15 zile de la data de primire a certificatului. Adica daca o femeie a nas­cut in ianuarie 2008, si certificatul a fost trimis pe 1 martie 2008, la anul va primi factura pentru depozitare pe 15 martie, ne lamureste dr. Habago.

In func­tie de firma contractata, pretul total al intregii proceduri poate sa va­rieze intre 1.000 si 1.500 euro plus o taxa anuala pentru depozitare intr-o banca (pentru zece sau 20 de ani) de aproximativ 120 ron.

In cazul in care in urma examinarilor facute in labo­rator celulele sunt contaminate, costurile sunt acoperite de firma care a facut recoltarea. Recol­tarea de sange placentar ne scuteste de costurile, efortul si per­spectiva de a nu gasi in timp util un donator compatibil.

Despre tehnica recoltarii
Cea mai bogata sursa de celule stem este cordonul ombilical, iar singura sansa de a obtine aceste celule este la nastere (atat normala, cat si prin cezariana). Tehnica este simpla: imediat dupa nastere, sangele placentar este recoltat din placenta, dupa sectionarea cordonului ombilical. Din acest moment, placenta nu apartine mamei si nici copilului, deoarece este un deseu destinat incinerarii.

Procedura este executata dupa metode standardizate de catre medicul care a asistat nasterea sau un specialist obstetrician si nu pune in pericol viata mamei sau a copilului.

„Orice medic obstetrician din tara poate sa faca acest lucru si dureaza 1-2 minute dupa ce copilul a fost nascut. Sangele recoltat se pastreaza in frigider si se inmaneaza firmei contractate, ne spune conf. dr. Radu Vladareanu, seful Clinicii de obstetrica-ginecologie de la Spitalul Elias Bucuresti. Aceste celule pot fi transplantate in caz de nevoie si copilului, dar si ru­de­lor de gradul intai, oferindu-le sansa de vindecare.

Kitul de recoltare
Dupa ce ai semnat contractul cu firma specializata, trebuie sa primesti acasa kitul de recoltare sigilat. Este de preferat sa ramana la tine si nu la ginecologul tau! Acesta cuprinde produsele cu utilizare specifica si este obligatoriu sa-l pastrezi intact si la temperatura camerei pana cand ajungi la spital si il inmanezi medicului care va asista la nastere.

Ce boli putem vindeca?
Peste 70 de boli grave pot fi tratate cu ajutorul transplantului cu celule susa, printre care: leucemia, cancerul, tumorile cerebrale, scleroza multipla, Alzheimer, Parkinson, diabetul, afec­tiunile cardiace si hepatice, arsurile, osteoartrita, artrita reumatoida, distrofia musculara si bolile de ficat.

Cercetatorii de la Schepens Eye Research Institute, din Boston, Massachussetts au desco­perit de curand ca celulele stem ofera noi sperante persoanelor afectate de degenerescenta maculara (o afectiune oculara in urma careia apare distrugerea vederii centrale) sau retinopatia pigmentara.

Regenerarea retinei cu ajutorul celulelor stem constituie un tratament posibil pentru bolile oculare, cu mari sanse ca in viitor sa previna orbirea. Rezultatele acestui studiu au fost publicate in numarul din martie al revistei americane Investigative Ophthalmology and Visual Science.

Pronosticuri statistice
In SUA, una din 200 de persoane va necesita un transplant de celule stem pe durata intregii sale vieti. Aceste rezultate au fost pu­bli­cate la inceputul lunii martie in revista Biology of Blood and Marrow Transplantation.

Probabilitatea ca o persoana sa aiba nevoie de un astfel de transplant cu celule stem pe durata unei vieti este mult mai mare fata de aprecierile anterioare.

Studiul a fost facut pe baza nationala de date din SUA, iar cifra reprezentand rata anuala a transplanturilor de celule stem a fost furnizata de Centrul International de Cancer pentru Transplant Medular si Sange din aceasta tara.

Vedetele au incercat
Monica Columbeanu
La nasterea Irinei, sotii Columbeanu au cerut recol­tarea celu­lelor stem, fiind printre primele vedete din Romania care au apelat la aceasta procedura.

Sanda Ladosi
Cand l-a nascut pe Bogdan, primul ei copil, Sanda Ladosi a cerut prelevarea de celule stem din cordonul ombilical si vrea sa repete experienta daca va naste al doilea copil.

Andreea Marin Banica
Implicata in cazuri umani­tare, vedeta este constienta de importanta pe care o poate capata la un moment dat sangele placentar. La nasterea fetitei Ana Violeta, a apelat la aceasta tehnica.

Roxana Ciuhulescu
A nascut in februarie o fetita, Ana Cleopatra, si pentru ca a dorit sa aiba o garantie pentru sanatatea copilului a apelat la recoltarea de celulele stem. Inainte de a naste, vedeta a initiat o campanie de informare a romanilor despre avantajele acestei proceduri.

Text: Ioana Morosan, Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate