Cerealele, cum le alegi

Cu atatea instruc­tiuni pe etichete si sfaturi din partea specialis­ti­lor, adesea iti vine greu sa decizi?

Cerealele sunt sanatoase, nimic de zis! Insa pentru ca am tot vorbit despre ele la modul general, ar trebui sa detaliem ce inseamna ele.

Sa existe, oare, cate o calitate pentru fiecare cereala in parte, ceva ce o poate recomanda in defa­voarea altora? Sau este mai bine sa folosesti la masa „mixuri, pe baza de mai multe cereale? Copiii pot manca orice fel de cereale? Ori asta tine de varsta si de pre­fe­rinte?

Asadar, cum alegi cerealele potri­vite pentru micutul tau? Sa o luam pe rand: dupa cum ti-am zis deja in paginile anterioare, bebelusii care incep diversificarea au voie la inceput doar orez si porumb, datorita faptului ca acestea nu au gluten.

Dar asta nu e sin­gura lor calitate, iar copiii de toate varstele ar trebui sa consu­me surse de orez si porumb. Orezul este hipoalergenic, avand risc scazut de intolerante alimen­tare. Contine potasiu, fier, calciu, fosfor, fibre (in cantitati mari, in cel nede­corticat) si este bogat in proteine ce pot fi asimilate cu usu­rinta, avand o valoare biolo­gica ridicata: 86 dintr-un maxim posibil de 100.

In plus, orezul mai contine aminoacizi esentiali. De notat si ca amidonul din orez are o structura mult mai usor de asimilat prin digestie decat alte tipuri de amidon.

Porumbul contine cantitati importante de magneziu, are in plus fier, fosfor si alte minerale, foarte multe vitamine din grupa B (mai ales vitamina B1, care ajuta la functio­na­rea sistemului nervos, la formarea muschilor si stimu­leaza productia de globule rosii) si vitamina E, unul dintre cei mai cunoscuti antioxidanti.

In preparatele speciale pentru be­belusi, orezul si porumbul sunt transformate in faina si amestecate cu faina de tapioca, pentru a rezulta un amestec usor de combinat cu lapte sau cu apa. Tapioca, un amidon nutritiv, cu valoare calorica, extras din rada­cina de manioc, are aceeasi calitate: nu contine gluten.

Graul, o alta cereala extrem de im­­portanta din punct de vedere nutritiv, are, din pacate, „repu­ta­tia ca ar contine acel gluten foarte evitat de multi parinti.

Poti tine cont de faptul ca, mai nou, produ­catorii de alimente pentru bebelusi au inceput sa extraga glutenul din grau inainte de a-l prepara si, in caz ca stii ca bebelusul tau este potential alergic, ai grija sa citesti pe eticheta produsului aceasta specificatie.

Graul transformat in faina devine baza pentru cele mai multe prepa­rate de pe masa oricui. Pentru co­pilul tau, grisul, biscuitii, pastele fainoase sunt si ele o sursa de grau, cu fibrele, mineralele si vitaminele (in special E si din gama B-urilor) aferente.

Remarcabila este la grau cantitatea de fier continuta, ceea ce ajuta la prevenirea anemiei. Germenii de grau, adesea recomandati celor mai mari, nu sunt indicati in alimentatia bebelusilor. Ovaz, orz, secara, mei: acestea sunt urmatoarele pe lista diversi­ficarii si, adesea, prezente ca baza alimentara in produsele destinate bebelu­silor.

Fiecare se remarca prin ceva: orzul prin cantitatea de magneziu, ovazul si secara prin continutul de aminoacizi esentiali, iar meiul are aceeasi cantitate de proteine ca si graul. Date fiind toate acestea, nu e greu, deci sa iti raspunzi la intrebarile enuntate la inceputul articolului: cel mai indicat este, desigur, sa folosesti produse in care au fost amestecate doua-trei produse.

Precautiile legate de varsta copilului iti vor cere ca intre patru si sase luni sa alegi doar un mix de orez cu porumb. De asemenea, pana la un an, vei avea nevoie de produse pe baza de fulgi sau de faina, care pot fi transformate usor in piu­re­uri, creme, budinci etc., adica in alimente usor de inghitit.

In niciun caz nu cumpara pentru un bebelus amestecuri concepute pentru adulti. Pentru un copil intre un an si trei ani ar trebui sa iei aceleasi precau­tii. Abia de la varsta de trei ani in sus ii poti cumpara copilului ce­re­ale expandate la cutie, care se pot pu­ne in lapte, pufuleti din po­rumb sau alte produse uscate care contin cereale (cum ar fi batoa­ne­le din amestecuri, cele cu ciocolata si orez etc.).

Fara zahar?
Decat indulcitori artificiali, mai bine zahar! Si apoi, decat zahar alb, cristalizat, mai bine pudra sau zahar brun! In ce priveste alte adao­suri, nu poti face compromisuri: fara co­lo­ranti si fara conservanti! In schimb, adau­ga­rea de vitamine e necesara.

Sub forma de faina
In preparatele pentru copiii mici, cerealele sunt transformate in faina pentru a fi mai usor mi­xate si gatite. Pentru cei mai ma­risori, ele sunt macinate cat mai marunt, sub forma de gris, de pilda. In acest fel, au o concentratie suplimentara de nutrienti.

Sub forma de fulgi
Evita fulgii daca cel mic nu a implinit inca un an. £ Intre varsta de un an si cea de trei ani, poti folosi fulgii de cereale in mancarurile pe care i le servesti copilului – daca ii inmoi in prea­labil si ii amesteci cu restul ingredientelor folosite, pentru a obtine o mancarica pasata.

Abia dupa varsta de trei ani ii poti pune fulgi de cereale in canuta cu lapte, lasandu-l sa se serveasca singur.

Text: Alina Miron; Foto: Dreamstime.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton