Cifre de groaza: Jumatate din copiii nascuti prematur in Romania mor din lipsa incubatoarelor

An de an, in Romania se nasc prematur 20.000 de copii, insa jumatate dintre ei mor, conform unui reportaj Digi24.

Principala cauza pentru rata mare de mortalitate in randul copiilor nascuti prematur in Romania este o lipsa majora de incubatoare.

La nivelul intregii tari exista doar 250 de locuri la terapie intensiva, desi numarul acestora ar fi trebuit sa fie dublu.

Nu de putine ori, medicii sunt nevoiti sa jongleze cu micutii pacienti si sa ii prioritizeze la incubatoarele insuficiente.
Alteori, medicii trimit pacientii catre alte spitale, unde exista un loc liber.

Ministerul sanatatii promite de 2 ani incubatoare

Inca din 2016, autoritatile au promis dotarea a 140 de maternitati cu incubatoare, insa totul a ramas in stadiul de promisiuni.

Intrebat de catre jurnalistii Digi24, subsecretarul de stat al Ministerului Sanatatii a dat vina pe birocratie, anticipand ca la inceputul anului viitor promisiunea va deveni realitate.

Copiii nascuti prematur, tinuti in viata din donatii

La polul opus, organizatia Salvati Copiii face eforturi si strange donatii pentru a dota maternitatile din Romania cu incubatoare.

Cu un fond de un milion de euro, bani obtinuti din donatii, ONG-ul urmeaza sa doteze in cca trei luni 37 de maternitati cu 122 de echipamente necesare bebelusilor nascuti prematur.

Astfel, pana la finalul acestui an, entitatea non-profit va fi dotat 88 de maternitati din Romania cu peste 500 de echipamente speciale pentru mentinerea in viata a bebelusilor prematuri.

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul