Cum poți da încredere copilului tău

fetita desenandVizualizarea

Vizualizarea constă în a-i propune copilului o imagine mentală care să vorbească cu subconștientul și pe care apoi să o transforme într-o manieră pozitivă. Astfel, el va înțelege că poate să acționeze asupra vieții și emoțiilor sale.

Să ne imaginăm un copil căruia îi este frică de întuneric. Acesta poate să creeze un monstru îngrozitor, care ulterior devine inofensiv, punându-i o pălărie ridicolă, o fustiță de balerină, codițe colorate și, în final, un zâmbet drăgălaș.

Vizualizarea este un exercițiu ușor de pus în practică și foarte eficace, deoarece copilul este activ. Iar imaginea creată poate fi evocată ori de câte ori este nevoie.

Fetița sau băiețelul care se luptă cu insomnia poate căpăta „un balon mare cu somn greu și protector. Iar dacă nu poate dormi, balonul se sparge și somnul îl/o inundă. „Să nu uiți balonul cu somn!, și pot aminti părinții.

La fel, putem avea un bulgăre de stres care trebuie aruncat într-un puț, o poartă a viitorului care duce la succese, arborele secretelor, și lista poate continua la infinit. Este important ca cel mic să fie conștient de resursele sale de „vindecare și de încrederea pe care părinții o au în ele.

În esență, nu este vorba de dezvoltarea unui gând magic, ci de a-i arăta că are capacitatea de a acționa într-un mod pozitiv asupra mediului care îl înconjoară.

 

casutaCrearea propriei povești

Frica de întuneric, tristețea, gelozia, toate greutățile din copilărie își pot găsi rezolvarea în povești care vorbesc despre ele fără a le denumi concret. Copilul se identifică în mod inconștient cu oaia amenințată de lup fără a face legătura cu propria sa anxietate. Metafora, limbajul subconștientului, prin excelență, îi vorbesc în mod direct.

Copilul înțelege că el are soluția, de vreme ce animalul supraviețuiește fără ajutorul ciobanului. Ideal este să inventeze o poveste „doar pentru el, care să se inspire din problematica sa, dar într-o manieră metaforică.

Nu înseamnă să povestim despre un prinț care face pipi în pat, ci despre un rău care se revarsă. Scenariul este întotdeauna mai mult sau mai puțin identic: eroul poate fi un copil sau un animal, sau un obiect, care întâlnește obstacole și le depășește singur, datorită unei calități pe care nu știa că o posedă.

 

Citește mai multe aici

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie