Cinci subiecte tabu de discutat cu medicul tău în timpul sarcinii

Sarcina este o perioadă unică şi specială în viaţa unei femei şi, deşi aceasta pare frecvent că radiază, anumite simptome sunt mai puţin plăcute. Incontinenţă urinară, sforăit, schimbări bruşte ale stării de dispoziţie – toate acestea se numără printre acele simptome care pot influenţa negativ psihicul în timpul sarcinii.

Urină cu miros neplăcut

Infecţiile urinare sunt una dintre acele tulburări destul de frecvente în timpul sarcinii. Femeile sunt mai predispuse la infecții urinare în general, comparativ cu bărbații, pentru că uretra este mai apropiată de anus, iar bacteriile pot coloniza mai uşor mucoasa sistemului urinar. Sarcina pune o mai mare presiune pe vezica urinară, poate provoca congestia acesteia și o incapacitate de a o goli complet.

Câteodată, din cauza nivelului ridicat de progesteron, se produc modificări în flora vaginală care pot face ca urina să aibă un miros puternic. Acest miros poate fi simptomul unei infecţii, mai ales dacă este însoţit de usturime în timpul urinării. Infectia urinara in sarcina poate fi diagnosticată rapid cu ajutorul unui test de urină, iar apoi medicul obstetrician va recomanda tratamentul corespunzător. În timpul sarcinii pot apărea şi infecţii fără simptomele specifice, condiţie numită „bacteriurie asimptomatică'. Daca nu este tratată pe perioada sarcinii, riscul de a face pielonefrită este crescut. De asemenea, aceasta poate fi asociată cu naşterea prematură sau a unui copil cu greutate mică. În cazuri severe, poate provoca chiar decesul nou-născutului. Din acest motiv, examenul de urină şi urocultură se efectuează de rutină în sarcină.

Uneori, mirosul neplăcut apărut în zonele intime poate proveni de la secreţiile vaginale abundente, de culoare alb-gălbui sau cenuşie, simptome asociate  vaginitei. Vaginita este provocată de bacterii precum Trichomonas vaginalis şi Gardnerella vaginalis şi este destul de frecventă în timpul sarcinii, 20% dintre femei confruntându-se cu această infecţie. Netratată corespunzător, aceasta poate duce la complicaţii precum naşterea prematură sau infecţie pelvină.

Incontinenţa urinară

Afectează aproximativ o treime dintre viitoarele mame, mai ales în cea de-a doua parte a sarcinii. Fenomenul se explică prin faptul că femeia câştigă în greutate, iar dimensiunea  uterului creşte semnificativ, apăsând pe vezica urinară. Dacă femeia strănută sau tuşeşte, aceasta poate experimenta pierderi de urină. Soluţia este de a goli vezica la interval de aproximativ două ore, chiar şi dacă nu se simte nevoia. În cazul activităţilor fizice, trebuie să fie preferate cele mai puţin solicitante, precum yoga, înot sau pilates, nu jogging sau tenis. Alimentaţia este, de asemenea, foarte importantă pentru a controla creşterea în greutate. Excesele trebuie să fie evitate, fiind greşită abordarea de a mânca pentru doi. Exerciţiile de reeducare abdo-perineală sunt indicate indiferent de tipul de naştere, fiind necesare atât pentru recuperarea tonusului, cât şi pentru prevenirea pierderilor de urină.

Hemoroizii

Staza venoasă, adică stagnarea sângelui în vene, este o condiţie care apare frecvent în timpul sarcinii. Uterul comprimă venele din partea inferioară a bazinului, iar hormonii le dilată. În plus, femeile însărcinate suferă frecvent din cauza constipaţiei. Toţi aceşti factori contribuie la formarea hemoroizilor, care sunt foarte dureroşi. Boala este frecvent un subiect tabu, femeile evitând să vorbească despre acest lucru. Însă ele trebuie neapărat să discute despre problema lor cu medicul şi să evite automedicaţia, potrivit doctissimo.fr. Pentru a preveni formarea hemoroizilor în timpul sarcinii, se recomandă consumul unei cantităţi mai mari de apă şi al alimentelor bogate în fibre.

Sforăitul

În timpul sarcinii, femeia poate să înceapă să sforăie, chiar dacă până atunci nu a manifestat un astfel de simptom. Spre sfârşitul perioadei de sarcină, capacitatea respiratorie se diminuează, din cauza luării în greutate şi a distensiei abdomenului. În plus, mucoasa nazală se dilată sub influenţa estrogenului. Nasul se înfundă şi astfel poate apărea sforăitul. Pentru a diminua aceste efecte, se recomandă dormitul pe partea stângă mai degrabă decât pe spate, cu capul uşor ridicat. Trebuie să fie acordată o atenţie specială şi aerului din încăpere, pentru a nu fi prea uscat.

Schimbările bruşte de dispoziţie

Sarcina este asociată cu diverse tulburări fizice şi psihice. Din cauza modificărilor hormonale, femeia este mai sensibilă, poate reacţiona exagerat la cel mai mic lucru, poate să se supere, să se emoţioneze şi să plângă extrem de uşor. Trebuie să se ia în considerare faptul că toate aceste schimbări bruşte de dispoziţie se întâmplă din cauza modificărilor hormonale, că sunt normale, iar femeia însărcinată trebuie să fie mai indulgentă cu ea însăşi. Este foarte posibil ca femeile predispuse la depresie să se confrunte cu o stare mai accentuată în timpul sarcinii. Această perioadă specială poate readuce în actualitate istorii personale vechi. Este important ca în acest caz să se apeleze la un specialist. Nu în ultimul rând, schimbările bruşte de dispoziţie pot să se manifeste prin pofte ciudate, mai ales alimentare.

De multe ori, nu este uşor pentru femeile însărcinate să îşi pună întrebări despre anumite subiecte considerate delicate şi personale şi cu atât mai mult să vorbească despre ele cu medicul. Însă viitoarele mame trebuie să ştie că multe dintre aceste probleme sunt curente în timpul sarcinii şi că este mai bine să fie informate, pentru a şti la ce să se aştepte şi a diminua din stres.

Sursa foto: Pexels.com

(P) Material publicitar realizat alături de clinicile Regina Maria


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton