Ciroza hepatică la copii

Pentru orice părinte, diagnosticul de ciroză pus copilului este șocant. În mod popular,  noi asociem această boală cu abuzul de alcool. Și totuși, sute de copii sunt diagnosticați anual cu ciroză hepatică.

În timp ce la adulți ciroza este adeseori asociată consumului de alcool, la copii ea este cauzată de disfuncții ale tractului biliar. Consumul de alcool al mamei în timpul sarcinii, deși contraindicat din alte motive, nu cauzează apariția cirozei la un nou-născut.

La copii, cauza cea mai frecventă de ciroză heptică este atrezia biliară, caracterizată prin dezvoltarea necorespunzatoare a căilor prin care bila este transportată de la ficat în intestinul subțire.

Atrezia este cea mai frecventă anomalie hepatică gravă la copii, cu o incidență de 1 la 10000-15000 nașteri. Jumătate din totalul transplanturilor de ficat se efectuează din cauza atreziei biliare. Mai frecvent manifestată la fete decât în rândul băieților, atrezia are o incidență mai mare la asiatici si afro-americani.
Cauza atreziei biliare nu este cunoscută, iar tratamentele au doar partial succes.

Diagnosticul se traduce astfel: căile biliare care transportă bila din ficat în duoden sunt blocate, bila refulează în ficat, distrugând țesutul hepatic.

Ficatul este al doilea mare organ al corpului, responsabil pentru procesarea nutrienților, dar și a medicamentelor. El funcționează ca un filtru, oprind toxinele și alte deșeuri de la a ajunge în celule și țesuturi.

Abilitatea ficatului de a repara și de a se regenera ne-a fascinat de secole. Dar această abilitate nu durează la infinit. Atunci când problemele se cronicizează, din cauza unor probleme secundare – afecțiuni de tract biliar, boli genetice sau infecții virale –, mecanismele de (auto)reparare ale ficatului sunt compromise.

 Tratament

Ciroza nu se vindecă,  dar poate fi ținută sunt control.

  • Esențială este o alimentație sănătoasă. În special în cazul copiilor care suferă de această afecțiune, hrana este foarte importantă, pentru că ei sunt oricum în perioada de creștere. Medicul poate prescrie anumite suplimente alimentare.
  • Boala trebuie monitorizată cu atenție – afecțiunea poate avaria alte organe.
  • Complicațiile se tratează simptomatic – doctorul poate prescrie diuretice, pentru a diminua inflamațiile la nivelul picioarelor sau abdomenului. Dacă cel mic dezvoltă varice și începe să sângereze, medicii vor opta pentru tratarea chirurgicală sau endoscopică. Se pot efectua teste suplimentare, dacă bolnavul prezintă semne de hipertensiune.

Pentru că ficatul afectat nu poate procesa medicația la fel ca unul sănătos, este foarte important ca înainte de administrarea oricărui supliment alimentar sau naturist/homeopat să vorbiți cu medicul care are copilul sub supraveghere.

În cazul în care ficatul este compromis total, și, din păcate, asta se întâmplă adesea la copiii diagnosticați cu ciroză, un transplant se impune. Și chiar și așa, dat fiind că ciroza este o boală cronică, cel mic va avea nevoie de monitorizare toată viața.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate