Codul bunelor maniere pentru intreaga familie

Principiile care formeaza fundamentul tuturor manierelor sunt trei: respectul, consideratia si sinceritatea. Bunele maniere il ajuta pe copil sa-si dezvolte simtul respectului de sine si increderea in propria persoana.

De cate ori nu ti s-a intamplat sa fii neplacut impresionata de proasta crestere a copiilor din jurul tau – fie ca sunt ai prietenilor, ai vecinilor ori simpli trecatori pe strada sau calatori intr-un mijloc de transport in comun?

Recunoaste ca de mai multe ori decat contraexemplul lor – copiii politicosi, manierati si atenti la cei din jur.
De cele mai multe ori, buna sau reaua crestere este meritul parintilor.

Ei sunt cei care ar trebui sa cultive, din primii ani de viata, politetea, bunele maniere, grija si consideratia pentru cei din jur.

Asadar, tu esti prima persoana care transmite copilului aceste valori. De tine depinde ca puiul tau sa fie un copil respectuos si politicos si un viitor adult responsabil.

Viata de zi cu zi
Conversatiile lungi presupun mai mult decat alegerea cuvintelor potrivite. Un rol important il au expresia fetei si limbajul trupului.

Daca esti multumit de ceea ce spui, asigura-te ca ai un zambet pe fata. Daca este un subiect mai serios, fereste-te sa dai din umeri sau sa pari plictisit. Daca subiectul e trist, nu-ti marca discutia cu interventii patetice.

Respecta intimitatea. Scrisorile sunt personale! O scrisoare sigilata este confidentiala si trebuie citita doar de persoana careia ii este adresata.

Respecta trei reguli importante:

  • nu deschide niciodata o scrisoare adresata altcuiva;
  • nu citi niciodata corespondenta altcuiva decat cu permisiunea acestuia;
  • nu citi niciodata o scrisoare in public, daca cineva ti-a adresat-o cu titlu confidential.

Multumind celorlalti este felul nostru de a-i respecta, aratandu-le aprecierea noastra. Un „multumesc‘‘ bine plasat va exprima corect consideratia si pretuirea noastra. Pe de alta parte, a uita sa multumim cuiva ne va face sa parem lipsiti de respect si nerecunoscatori.

Cum salutam?
Ai o singura ocazie sa faci o prima impresie! A saluta pe cineva, a face prezentarile sau a te prezenta tu insuti poate fi o treaba destul de dificila.

Jumatate din batalie e castigata daca stii cum trebuie sa procedezi:

  • ridica-te, daca stai jos;
  • zambeste;
  • priveste in ochi persoana pe care o saluti;
  • apropie-te de ea sau de el si strange-i mana, daca e prima oara cand o (il) intalnesti.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice
Buton