Colicile au leac?

Ce e mic, nu stie pe ce lume e, da din picioare si urla ca din gura de sarpe? Un bebe cu colici!

Lasand gluma la o parte, m-am hotarat sa scriu despre acest subiect pentru ca in ultima vreme, de cand a aparut baietelul meu, am devenit experta… Orice mamica va fi, la un moment dat, cel mai bun remediu pentru colicile bebelusului sau. Dragostea e cel mai bun leac.

Prietenele mele, tinere mamici, ma tot atentionau ca, la cateva saptamani dupa nasterea fiului meu, vor veni si niste musafiri nepoftiti care ne vor strica intimitatea si linistea in casa. Era vorba despre nesuferitele colici abdominale.

Ei bine, nu le-am crezut, stiind ca nu toti bebelusii sufera de asa ceva, ci doar 10 – 20% din ei. Ma gandeam ca o sa fim printre norocosii care n-au parte de ele. Ei bine, dupa numai doua saptamani au aparut… Crizele de colici erau in special dimineata si seara, dar nici in timpul zilei nu treceau neobservate.

Zilnic, cateva ore pe zi, copilul era din ce in ce mai agitat, plangea de ti se rupea inima, isi freca piciorusele si avea o mutrita suferinda de-as fi dat orice sa-i vad din nou zambetul pe chip. Am sunat-o pe doamna doctor sa aflu de ce apar colicile si ce pot face sa le alung. Iata ce am aflat. Colicile nu au leac, insa exista multe metode de tratament pe care le poti incerca, in unele cazuri chiar functioneaza. Deci, sa nu ne pierdem speranta…

Ce (nu) mai stim?
Plansul excesiv al copilului poate fi datorat si unor cauze mai grave, cum ar fi: afectiunile acute (otita, crampe intestinale cu diaree, hernie) sau afectiunile cronice (refluxul gastroesofagian). Asadar, pentru a te asigura ca nu prezinta simptomele acestor boli, iata cum le poti recunoaste: bebelusul nu suge bine sanul si, ca atare, nu creste in greutate.

Dupa mese varsa repetat. Are diaree sau, dimpotriva, este constipat. Este tot timpul apatic si marait si nu-i place nici macar sa-I iei in brate. Mergi cu copilul la medicul sau curant! Ele apar la aproximativ doua – trei saptamani dupa nastere si, de obicei, dispar in jurul varstei de trei – sase luni.

Nu exista cauze demonstrate stiintific ale aparitiei lor, tot ce ti-am prezentat anterior sunt doar cauze probabile. Este dovedit faptul ca sunt mai frecvente la sugarii alaptati la san. De asemenea, studiile arata ca mamele copiilor cu colici sunt persoane mult mai stresate. Ele consuma in mod frecvent broccoli, conopida, varza, ceapa, ciocolata si lapte de vaca. La bebelusii cu colici s-a gasit o cantitate marita de serotonina, aceasta din urma putand cauza crampe abdominale.

Oricat ar fi de neplacute, colicile nu afecteaza cresterea in greutate a bebelusului si nici dezvoltarea lui psiho-motorie, asa ca n-ai motive sa te ingrijorezi prea tare. Din pacate, nu exista un tratament sigur. Vestea buna este ca aceste colici vor disparea ca si cand nici n-ar fi existat, iar copilul tau va fi din nou numai zambete!

De obicei, colicile nu necesita un tratament medicamentos. Inainte de a duce copilul la doctor, asigura-te ca elimini celelalte cauze ale plansului sau, si anume: foamea, oboseala, lipsa afectiunii (unii bebelusi vor sa fie tinuti in brate tot timpul), dezbracarea si imbracarea precum si alte activitati precum pusul picaturilor in nas sau ochi (majoritatea copilasilor urasc aceste procese). Temperatura poate fi de asemenea motivul pentru care copilul tau plange. S-ar putea sa-i fie prea frig sau prea cald. Temperatura camerei ar trebui sa fie intre 18 si 20°C.

Metode „empirice'
In aceste trei luni de „foc' am cules de la alte mamici tot felul de sfaturi si metode de calmare a colicilor si am de gand sa ti le impartasesc si tie. N-ar fi rau sa le testezi si tu, poate iti vor fi de folos. Aplica-i un scutec cald, incalzit cu fierul de calcat, pe burtica. O alta varianta ar fi sa-l incalzesti cu foehnul pe burtica. De asemenea, daca-l expui unor sunete precum cel al aspiratorului, blenderului sau masinii de cusut, bebelusul se poate linisti.

O metoda care-l va incanta pe micutul tau ar fi sa-l pui pe burta ta, dar amandoi sa aveti pielea goala (pentru a-i incalzi burtica). Asaza-l cu fata in jos, pe o pernuta sau chiar pe bratul tau (compresia abdomenului favorizeaza emisia de gaze si amelioreaza durerea). Plimba copilul in brate, in port-bebe sau chiar cu masina – miscarea deplaseaza gazele din intestin si favorizeaza eliminarea lor. Nu-ti fie teama ca rasfeti copilul: tine-l in brate, mangaie-l, vorbeste cu el, canta-i un cantecel, fa-l sa te simta alaturi. Uneori si masajul abdominal poate ajuta. Acesta trebuie facut energic, in sensul acelor de ceasornic, apoi indoaie-i piciorutele si adu-le in fata, apasand pe abdomen, pentru a elimina gazele. Sa vezi ce relaxat va fi!

Se pot preveni?
Incearca, chiar de la inceput, sa impui o „disciplina' in cresterea bebelusului. Straduieste-te ca dupa fiecare masa sa pui bebelusul sa eructeze pentru a elimina gazele. Pune-l pe umarul tau si bate-l usor si regulat pe spate, circa un minut si jumatate. Urmareste ca bebelusul sa aiba scaun zilnic (constipatia favorizeaza aparitia colicilor). Daca alaptezi, fereste-te de sursele de cafeina din alimentatie, de grasimi, condimente si alimente care fermenteaza.

Bea cat mai mult ceai de anason si chimen – acestea trec in lapte si ajuta la calmarea colicilor sugarului. Nu supraalimenta copilul punandu-l la san ori de cate ori plange, respecta un interval de minimum o ora si jumatate intre mese. Pentru ameliorarea colicilor abdominale se pot administra diverse preparate medicamentoase, majoritatea produse pe baza de plante, care se pot incerca concomitent sau alternativ, fara a abuza insa de ele (daca cresti doza nu inseamna ca vei spori si eficienta lor).

Iata ce am incercat si iti recomand: Bonnisan de la Hymalaya (se administreaza 5 – 10 picaturi de trei ori pe zi), Sam Simplex, de la Pfizer (15 picaturi inainte de fiecare masa), Apa de colici de la Pharmex (o lingurita/ trei ori pe zi), Debridat (2 ml de trei – patru ori pe zi). De asemenea, foarte bune in calmarea crampelor abdominale sunt si ceaiurile de fenicul (cele de la Humana, Hipp sau Milutee).

Text: Delia Ioana Robescu, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate