Comportamentul social al bebelusului in primul an de viata

Te intrebi oare ce inseamna comportament social la bebelus? Acesta este modul in care copilul reactioneaza la semenii sai, la modul cum incearca sa stabi­leasca un contact cu acestia.

Pentru ca de mul­­te ori trecem cu ve­derea peste anumite pro­bleme, dificul­tati de relationare, si pes­te cati­va ani ne po­me­nim cu un psiholog sau un psihiatru care ne anunta cu ochii tristi ca avem un copil cu sindrom Asper­ger sau cu au­tism, sau cu alte tulbu­rari de re­la­tionare, pe care noi, pa­rintii, le se­si­zam, din pa­cate, foarte tarziu.

Tot in categoria comportament social intra socializarea, adica acel proces prin care micutul devine independent si se adapteaza la mediul social in care traieste.

Primele etape in acest sens nu se intampla nea­parat acum, pana in 12 luni, ci putin mai tarziu, si acestea constau si in deprinderile de auto­servire: a manca singur, a bea singur, a se imbraca singur, a se incalta singur, a-si controla functiile excretorii.

Bazele acestor deprin­deri trebuie sa fie puse in primul an de viata. La 12 luni, copilul isi poate exploata abilitatile dobandite pentru a-si castiga independenta.

El poate manca anumite alimente ajutandu-se cu propriile maini, poate tine cana, sticla, lingura. Uneori stie sa isi scoata incaltarile.

Nou-nascutul – sta­bi­leste contact cu lumea inconjuratoare prin in­termediul pielii, in special. De aceea, prin atingere blan­­da a pielii nou-nas­cu­tului, acesta se li­nis­teste, in special cand este luat in brate sau cand pie­lea lui atinge pie­lea calda a mamei.

Daca copilul este sanatos, se va linisti la contactul cu bratele calde ale mamei, daca nu are nici o du­rere sau nu ii este foa­me.
O alta cale de cu­noas­tere este suptul – un mod de a se hrani, si de a ca­pata siguran­ta, liniste, echilibru.

50% dintre copiii de grupa mijlocie nu au habar sa se imbrace/dezbrace singuri, sa manance singuri sau sa se descurce la toaleta. Au avut parinti prea „iubitori.

Prima luna de viata – deja vede destul de bine chipul mamei in timpul suptului, fata sa este intoarsa direct catre corpul fiintei care i-a dat nastere.

Contactul pielii este insotit de contactul vizual plin de dragoste, acceptare. Este foarte im­portant ca momentul alaptatului sa fie unul dedicat in intregime co­pilului.

A doua luna – in aceas­ta etapa copilul reuseste sa isi dea „examenul de admitere in socializarea umana: zambetul!

Luna a treia – micutul realizeaza ce putere fermecata are zambetul asupra celorlalti: cum mama devine brusc foarte fericita, cum toata lumea exclama uimita la vederea zambetului, cum reuseste el, doar printr-un gest, sa o aduca aproape pe mami.

Acest gest minunat, „zambetul social, are darul de a intensifica relatiile sociale si ii da o oarecare putere de a-i controla pe ceilalti.

Luna a patra – daca avem un copil sanatos si mul­tumit, care zambeste des, acum face o noua des­coperire: rasul in hohote!

El rade din fiecare celula a corpului sau, un ras minunat, care parca zguduie tot trupusorul copilului. Bucurati-va acum de acest ras adevarat, caci, pe masura ce creste, copilul va deveni din ce in ce mai „serios.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare