Comunicarea cu părinţii influenţează stilul de viaţă al copiilor

Potrivit studiului Pennsylvania State University, recent publicat în Journal of Adolescent Health', este considerată de o importanţă crucială în educaţia copiilor comunicarea dintre aceştia şi părinţi, aceasta influenţând nu doar psihicul şi mentalul tinerilor, ci chiar stilul de viaţă, dieta şi frecvenţa activităţilor fizice ale acestora.

La iniţiativa  Institutului Naţional de Sănătate din SUA, o echipă de cercetători a analizat comportamentul elevilor americani de colegiu pentru a constata că, în zilele în care aceştia comunicau cu părinții lor timp de 30 de minute sau mai mult, consumul de fructe şi legume creştea cu 14 procente, şi cu 50% practicarea celor 30 de minute de activităţi fizice, sau mai mult. Studiul nu a analizat conţinutul comunicărilor dintre părinţi şi copii, relevând că, în esenţă, o relaţie bună şi constantă cu părinţii poate determina schimbări benefice în stilul lor de viaţă, dieta şi frecvenţa activităţilor fizice.

„Desigur, părinții le pot spune direct elevilor să mănânce o varietate de alimente sănătoase și să facă activități fizice. Indirect însă, comunicarea cu aceştia le reaminteşte copiilor faptul că există persoane cărora le pasă de sănătatea şi bunăstarea lor, fapt care i-ar putea motiva să aibă mai multă grijă de ei înșiși”, a spus  Meg Small, cercetător la Prevention Research Center for the Promotion of Human Development. Cercetările noastre sugerează astfel că părinţii pot juca un rol important în influenţarea adolescenţilor pentru a crea şi adopta modele de comportament care le îmbunătăţesc sănătatea pe termen lung şi reduc riscul bolilor cronice', a adăugat Small.

În Statele Unite, studiile arată că, în medie, doar o treime dintre elevii de colegiu au o dietă conformă cu recomandările naţionale în materie de nutriţie. Părinţii rămân aşadar un factor esenţial în influenţarea comportamentelor copiilor, indiferent de vârstă.

În România, potrivit celui mai recent studiu al mişcării naţionale „Şi eu trăiesc sănătos! – SETS privind Obiceiurile de Stil de viaţă al elevilor din clasa I din Bucureşti, doar 38% dintre copiii de clasa a I-a fac mişcare în fiecare zi. Procentajul creşte totuşi peste 50% când vorbim de activităţi fizice practicate de 2-3 ori pe săptămănă. În ceea ce priveşte comunicarea cu părinţii, copiii petrec  4,2 ore pe zi cu familia, cam tot atât cât petrec la şcoală (4,3 ore), acestea fiind principalele 2 activităţi ca pondere în timpul lor – în afară de somn, care ocupă 8,9 ore zilnic. Aproximativ jumătate dintre copiii de clasa a I-a din Bucureşti stau în medie 2 ore pe zi în faţa televizorului în timpul săptămânii, iar în weekend o treime din copii petrec mai mult de 4 ore pe zi uitânduse la TV/DVD/Video. Copiii studiază individual aproximativ 2 ore şi jumătate pe zi, pentru ca în weekend să se joace de două ori mai mult decât într-o zi a săptămânii. Pentru comunicarea cu prietenii prin intermediul reţelelor sociale petrec  aproximativ o jumătate de oră indiferent de zi.

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri