Concediu medical de ingrijire copil bolnav, prelungit pana la 16 ani

Concediu medical de ingrijire copil bolnav a fost prelungit de la varsta de 7 ani pana la varsta de 16 ani. Astfel, parintii cu copii grav bolnavi vor putea sta in concediu medical de ingrijire copil bolnav pana ce copiii implinesc varsta de 16 ani.

Aceasta masura a fost inclusa intr-un act normativ publicat in Monitorul Oficial si va da posibilitatea parintilor cu copii grav bolnavi sa isi ingrijeasca copiii pe perioada in care acestia se afla in tratament, pana la varsta de 16 ani.

Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 99/2017 pentru modificarea si completarea OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, care contine masura prin care concediu medical de ingrijire copil bolnav se prelungeste pana la varsta de 16 ani, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1005.

Concediu de ingrijire copil bolnav si indemnizatie

Actul normativ stipuleaza ca parintele care are in ingrijire un copil grav bolnav, poate beneficia atat de concediu medical de ingrijire copil bolnav, cat si de indemnizatie pentru ingrijirea lui.

Lista afectiunilor medicale care se vor incadra pentru acest act normativ va di stabilita ulterior de catre comisiile de specialitate din Ministerul Sanatatii.

In cadrul aceluiasi act normativ, este prevazut si faptul ca romanii vor putea avea asigurari faculatative pentru concediu medical. In plus, concediul medical va putea fi obtinut si online.

„Se pot asigura in sistemul de asigurari sociale de sanatate, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (…) persoanele fizice, altele decat cele prevazute la alin. (1) (adica in afara de angajați si de cei care sunt someri cu acte in regula – n.red.), pe baza de contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate”, este mentionat un Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 99/2017 pentru modificarea si completarea OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Persoanele care incheie contractul de asigurare pentru concedii si indemnizații de asigurari sociale de sanatate platesc lunar contribuția in cota de 1%, aplicata asupra venitului lunar ales inscris in contractul de asigurare pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza.

De asemenea, de fiecarea data cand intervin modificari asupra elementelor de baza din contract, va trebui incheiat un act aditional, in maxim 30 de zile.

Aici puteti descarca contractul de asigurare pentru concedii si indemnizații de asigurari sociale de sanatate.

Surse: avocat.net; legestart.ro; cnas.ro
Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau