Concediul de maternitate în lume: ce beneficii sau restricții au mamele în alte țări

În unele țări, proaspetele mămici își pot lua concediu maternal plătit de până la aproape 60 de săptămâni, în timp ce în altele nu beneficiază de nicio zi de concediu plătit după naștere. De altfel, în anumite țări mamele sunt plătite cu echivalentul salariului în perioada concediului de maternitate, iar în altele primesc doar anumite procente din acesta.

Conform OECD (Organization of Economic Cooperation and Development), durata medie a concediului maternal este de 18 săptămâni. Această valoare este valabilă și pentru România, unde mamele primesc 126 de zile de concediu de maternitate, împărțite în mod egal între perioadele ante și post naștere. Dacă vrei să afli mai multe despre condițiile de acordare a concediului de maternitate în România, te poți informa aici. Dar iată cum arată acesta și în alte țări:

Statele Unite ale Americii: zero săptămâni vs. Bulgaria: 58,6 săptămâni

Statele Unite sunt singura țară dezvoltată care nu le acordă mamelor acest privilegiu. Legile federale din SUA nu le garantează femeilor concediu plătit după naștere, lăsând asta la latitudinea angajatorilor. La polul opus se află Bulgaria, care oferă mai mult de un an de concediu de maternitate, plătit cu 78,4% din valoarea salariului.

În Australia, acesta durează 18 săptămâni, dar plata echivalează cu salariul pe doar șapte săptămâni și jumătate. Mamele din Austria au 16 săptămâni de concediu de maternitate plătit integral, iar cele din Belgia beneficiază de 15 săptămâni, cu o recompensare de 64,1%.

În Canada, proaspetele mămici sunt plătite cu 48,4% din salariu pe durata celor 17 săptămâni de concediu maternal, iar în Chile, acestea primesc 18 săptămâni, cu plata integrală. Tot integral sunt plătite și femeile din Chile pe durata celor 17,3 săptămâni de concediu. Croația stă chiar mai bine la acest capitol, oferindu-le mamelor 30 de săptămâni de concediu, cu o recompensare egală cu salariul.

În Cipru, la fel ca în România, durata concediului de maternitate este de 18 săptămâni, cu plată de 75,2%. Durata este aceeași și în Danemarca, dar cu o recompensare de numai 53,6%. Republica Cehă oferă 28 de săptămâni, plătite cu 62,6%. Estonia le oferă proaspetelor mămici 20 de săptămâni de concediu, plătite integral. În Finlanda, cele 17,5 săptămâni sunt plătite cu 74,4% din valoarea salariului. Pentru că natalitatea este o reală problemă în Franța, guvernul încurajează nașterile oferind 16 săptămâni de concediu de maternitate și o plată egală cu 94,2% din valoarea salariului.

Același gen de încurajare are loc și în Germania, unde femeile beneficiază de 14 săptămâni plătite integral. Grecia oferă aproape un an de concediu maternal, mai exact 43 de săptămâni, însă recompensarea monetară este de doar 54,2% din salariu. În Ungaria, statul îți garantează 27 de săptămâni și îți oferă 70% din salariu în această perioadă.

Islanda plătește doar 59% din salariu în perioada celor 13 săptămâni de concediu. Durata este dublă în Irlanda, dar suma plătită este de doar 34% din salariu. Deși are una dintre cele mai bune rate ale natalității din lume, Israel asigură plata integrală a salariului pe durata celor 14 săptămâni de concediu de maternitate.

Italienii ne întrec și ei, statul oferind 21,7 săptămâni și o plată de 80% din salariu. Mamele din Japonia beneficiază însă de doar 14 săptămâni și 67% din salariu. Coreea de Sud se compară cu Italia la recompensare – 79,5%, însă oferă doar 12,9 săptămâni de concediu. Dacă faci un copil în Letonia, vei primi 80% din salariu, timp de 12,8 săptămâni.

În Lituania plata este integrală pe durata celor 18 săptămâni de concediu de maternitate, la fel ca în Luxemburg, unde durata este însă de doar 16 săptămâni. Chiar și Mexicul practică plata integrală, dar doar pentru 12 săptămâni. În această listă conduce detașat Polonia, care pune la bătaie aceleași beneficii, timp de 20 de săptămâni. Olanda oferă aceleași beneficii timp de 16 săptămâni. Puțin mai jos este Norvegia, cu 97,9%, timp de 13 săptămâni. Mămicile malteze sunt plătite cu 87% din salariu, timp de 18 săptămâni.

Noua Zeelandă oferă 42% din salariu, timp de 18 săptămâni. Portugalia oferă plata integrală, dar pe o durată destul de scurtă: doar șase săptămâni. În Slovacia, concediul de maternitate este extins până la 34 de săptămâni, dar cu o recompensă monetară de doar 70%. A nu se confunda cu Slovenia, unde proaspetele mămici își primesc toți banii, timp de 15 săptămâni.

Spania se află și ea în topul preferatelor, cu 16 săptămâni plătite integral. În Suedia, recompensarea este de 77,6%, timp de 12,9 săptămâni. Elveția oferă 14 săptămâni, plătite cu 56,4% din salariu. Turcoaicele beneficiază de plata a 66% din salariu, timp de 16 săptămâni. În Marea Britanie, lucrurile stau astfel: mamele au dreptul la 52 de săptămâni de concediu de maternitate, dintre care doar 39 sunt plătite cu un procent destul de mic, de doar 30,9%.

În cazul în care te întrebai și îți doreai să poți face comparații privind acordarea concediului de maternitate și subvențiile pentru acesta, acum dispui de toate informațiile necesare. Din fericire, România se situează din acest punct de vedere în rândul țărilor dezvoltate, care încurajează natalitatea inclusiv prin prisma acestui aspect.

Sursă foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton