Concediul maternal si indemnizatia de crestere a copilului, amenintate de o noua OUG

Jurnalistul Moise Guran a publicat recent un articol in care sustine ca, in urma publicarii pe site-ul Ministerului de Finante a unei OUG menita sa rectifice problemele aparute odata cu trecerea contributiilor in sarcina angajatilor, concediul de maternitate si indemnizatia de crestere a copilului ar putea scadea substantial, dupa ce ar fi suferit deja modificari.

Astfel, Moise Guran sustine ca, daca OUG cu pricina ar intra in vigoare, mamele ar putea primi sumele aferente indemnizatiei de crestere a copilului si respectiv concediului maternal de risc, considerabil diminuate.

Indemnizatia de crestere a copilului si concediul de risc maternal, afectate de modificarile aduse legii salarizarii

In acest sens, jurnalistul da si exemple de cum ar putea fi sau sunt deja afectate mamele si viitoarele mame de modificarile aduse legii salarizarii:

Daca o femeie insarcinata, cu un salariu brut de 3000 lei, ar fi fost nevoita sa intre in concediu de risc maternal in luna decembrie a anului 2017, ea ar fi primit o indemnizatie medicala de 2045 de lei.
In schimb, o femeie insarcinata care ar fi fost in aceeasi situatie in luna ianuarie a acestui an, ar fi primit doar 1796 lei.
Aceasta diferenta, explica Moise Guran, este rezultata din transferul de contributii in sarcina angajatului si de faptul ca cei aflati in concediu medical platesc in continuare contributii.

Si indemnizatia de crestere a copilului ar fi afectata, sustine jurnalistul:

Pentru un salariu brut de 5300 lei, o mama ce a dat nastere in luna decembrie a anului 2017 ar primi 3 sume diferite, in 3 luni diferite, astfel:

  • 4385 lei in decembrie, inainte de transferul contributiilor
  • 4136 lei in ianuarie, dupa transferul contributiilor
  • si 3375 lei in februarie, daca OUG la care jurnalistul face referire s-ar aproba.

Mai multi dintre utilizatorii Facebook au confirmat pe pagina realizatorului radio si tv ca intr-adevar, cele doua sume care li se cuvin mamelor pentru concediul de risc maternal si pentru cresterea copilului ar fi fost deja modificate.

Materialul in intregime poate fi citit aici: Moise.ro


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie