Confort maxim, fără durere și fără anestezie – tratamentele stomatologice cu laser dentar, recomandate pentru copii și femeile însărcinate

Tratamentele stomatologice sunt necesare, dar adesea amânate din cauza fricii sau a anxietății asociate acestora. În plus, procedurile mai complexe, care implică utilizarea de soluții anestezice, pot prezenta anumite contraindicații – de exemplu, pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Dacă acesta este și cazul tău, nu trebuie să îți faci griji când te confrunți cu probleme dentare! Experiența la cabinetul stomatologic poate deveni una relaxată, lipsită de stres și, cel mai important, sigură grație unei metode tot mai populare de tratament, pe bază de laser dentar. Află mai multe despre tratamentele stomatologice cu laser dentar, recomandată chiar și copiilor sau femeilor însărcinate!

Ce este laserul dentar

Laserul dentar reprezintă o tehnologie medicală modernă, non-invazivă, rapidă și extrem de precisă, utilizată tot mai des în domeniul stomatologic. Este o metodă care asigură un tratament confortabil și lipsit de durere, fiind utilizată în diverse proceduri care implică acțiuni asupra țesutului dur și moale. Instrumentele pe bază de laser dentar creează un fascicul de lumină de diametru foarte redus. În contact cu țesutul, acesta produce o reacție care permite, printre altele, îndepărtarea sau modelarea țesutului din cavitatea bucală.

Procedurile care implică țesutul dur și care pot fi efectuate cu ajutorul laserului dentar includ detecția și tratarea cariilor, curățarea și dezinfectarea canalelor radiculare sau tratarea sensibilității dentare (la cald și/sau la rece). De cealaltă parte, procedurile care implică țesutul moale includ remodelarea gingivală, tratarea diverselor afecțiuni gingivale sau îndepărtarea pliurilor de țesut moale. În plus, laserul dentar poate fi utilizat și pentru a albi dinții, a trata herpesul oral sau chiar pentru a înlătura leziuni minore sau tumori benigne mici.

Beneficiile laserului dentar

Această metodă a fost utilizată prima oară la începutul anilor `90, iar de atunci, progresele tehnologice au dus la perfecționarea tehnicii bazate pe laser dentar. Este tot mai des utilizată, fiind asociată cu numeroase beneficii:

– durere redusă: anumite proceduri nu implică chiar deloc durere, iar disconfortul resimțit în timpul și după procedura cu laser dentar este minim;

– fără anestezie: întrucât durerea este redusă extrem de mult sau este chiar inexistentă, numeroase proceduri nu necesită administrarea unui agent anestezic;

– sângerare redusă: laserul dentar ajută la coagularea vaselor de sânge, reducând sângerarea în timpul intervențiilor asupra țesutului moale;

– fără suturi: prin utilizarea laserului dentar se reduce foarte mult riscul de a necesita suturi în cazul intervențiilor la nivelul țesutului moale;

– confort sporit: ajută la menținerea unei atmosfere relaxate, fără stres sau anxietate cauzate de instrumentele tradiționale precum freza stomatologică;

– efect antibacterian: laserul sterilizează zona implicată în timpul procedurii, reducând semnificativ riscul de apariție a infecțiilor bacteriene;.

De asemenea, utilizarea laserului dentar contribuie la o recuperare mai rapidă după proceduri. Prezintă șanse minime de durere sau umflare post-procedură, posibilele leziuni se vindecă mult mai rapid, iar laserul dentar susține regenerarea tisulară.

Laserul dentar pentru femeile însărcinate

Dacă ești însărcinată, cu siguranță cunoști lista destul de extinsă cu contraindicații pe care trebuie să le respecți cu strictețe atât pe timpul sarcinii, cât și ulterior, când alăptezi. Acestea pot complica administrarea tratamentului corespunzător în cazul anumitor proceduri stomatologice. Problema o reprezintă imposibilitatea de a utiliza agent anestezic – necesar în cazul unor proceduri complexe, precum gingivita sau parodontoza.

În astfel de situații, laserul dentar este considerat, în marea majoritate a cazurilor, o opțiune sigură și eficientă pentru femeile însărcinate, mai ales pentru tratamentele non-invazive sau minim invazive. Această metodă nu necesită utilizarea de anestezie, asigurând un tratament fără durere. În plus, laserul dentar ajută la detecția cariilor, evitând astfel expunerea la radiații implicată de radiografiile dentare – și contraindicată în timpul sarcinii.

Desigur, și confortul sporit este important când ești însărcinată, fiind vorba de o perioadă care implică un grad destul de mare de disconfort. Tratamentul cu laser dentar se efectuează rapid și cu precizie, iar recuperarea ulterioară este tot atât de rapidă și lipsită de durere, cu riscuri minime de infecție.

De aceleași avantaje pot beneficia și femeile care alăptează. Și în acest caz, administrarea anesteziei este contraindicată, putând ajunge la bebeluș prin laptele matern. Astfel, laserul dentar este soluția perfectă și în cazul tratamentelor stomatologice necesare după ce ai născut, până când nu mai alăptezi.

Laserul dentar pentru copii

Cu siguranță, toți părinții nu sunt deloc entuziasmați când vine vorba de programarea vizitelor stomatologice pentru copiii lor. Cei mici asociază adesea aceste vizite cu experiențe neplăcute, datorită fricii create de instrumentele utilizate, dar și de durerea și disconfortul din timpul tratamentului. Din acest motiv, stomatologia axată pe copii este un sub-domeniu aparte.

Cunoscută și drept pedodonție, această ramură se concentrează pe tratarea pacienților mici, axându-se pe particularitățile dinților de lapte și a celor definitivi tineri. Cele mai frecvente tratamente includ tratarea cariilor și prevenirea apariției lor prin fluorizări și sigilări dentare. În astfel de situații, laserul dentar este extrem de util, contribuind la realizarea unor tratamente minim invazive.

Prin utilizarea laserului dentar, medicul stomatolog pedodont asigură o atmosferă cât mai plăcută posibil micilor pacienți. Copiii vor fi mai relaxați în cazul tratamentelor care nu implică freza stomatologică, sângerare și, mai ales, durere în timpul sau după procedura respectivă. Astfel, aceștia nu vor mai asocia vizitele la stomatolog cu experiențe neplăcute și frică, reducând și stresul resimțit de părinți.

La Therapy Dent, atât copiii, cât și viitoarele mămici se pot bucura de un tratament stomatologic de calitate, minim invaziv și fără durere, cu ajutorul laserului dentar! Indiferent dacă ai nevoie de un tratament sigur pe perioada sarcinii sau cauți soluția ideală pentru a-l ajuta pe cel mic să scape de frica de dentist, laserul dentar asigură un nivel de confort maxim, transformând vizitele la cabinetul stomatologic într-o experiență relaxantă, lipsită de stres! 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial