Contracepția de urgență

Contracepția de urgență se referă la metodele contraceptive care pot fi folosite în primele zile după un act sexual neprotejat, pentru a împiedica apariția unei sarcini nedorite sau neplanificate.


Singura contraindicatie majora a pilulei contraceptive de urgenta e o sarcina deja instalata. In cazul administrarii pilulei la o femeie deja insarcinata, dezvoltarea fatului nu e influentata, doar ca pilula va fi ineficienta. In plus, nu e recomandata administrarea pilulei de urgenta daca:
– exista sangerari vaginale de origine necunoscuta (pana la elucidarea cauzei)
– exista alergii cunoscute la unul dintre componentii acesteia.

Extrem de important
Pilula contraceptiva de urgenta se foloseste numai in cazuri extreme, nefiind recomandata ca metoda contraceptiva uzuala. Pentru a realiza o contraceptie de durata trebuie consultat medicul ginecolog sau cel de planificare familiala, care va prescrie un contraceptiv oral corespunzator. Inainte de administrarea pilulei contraceptive de urgenta se recomanda sa mergi la medic.

Cand ai nevoie de pilula contraceptiva de urgenta?
– Cand nu s-a utilizat nici un mijloc contraceptiv.
– Cand una dintre metodele aplicate nu este considerata sigura, adica e vorba de: ruptura, alunecarea sau utilizarea necorespunzatoare a prezervativului
– dizlocarea diafragmei, fisurarea sau indepartarea ei inainte de a-si face efectul coitus intrerruptus ratat, calcularea gresita a perioadei de abstinenta,  pierderea sau extragerea steriletului,  omiterea administrarii regulate a contraceptivelor orale, timp de doua zile sau mai mult, intr-un ciclu, in cazurile de viol.

Implantarea steriletului
Pentru a fi eficienta, aceasta metoda trebuie aplicata in primele cinci zile dupa actul sexual neprotejat.

Operatia de implantare a steriletului se poate realiza numai de catre un medic specialist, intr-un cabinet de ginecologie.

Metoda are o eficienta de aproape 100%, dar prezinta inconvenientul de a nu putea fi aplicata femeilor care nu au avut nici o nastere.

Metoda Yuzpe
Consta in administrarea de doze marite de contraceptive orale combinate monofazice uzuale in primele trei zile (72 de ore) dupa un act sexual neprotejat. Pilulele contin doua tipuri de hormoni: un estrogen si un progestativ. Metoda are multe efecte secundare: (senzatie de voma, ameteala, somnolenta, sangerari vaginale, dereglari ale ciclului menstrual, tensiune la nivelul sanilor). Eficienta scazuta (75%) e un motiv in plus pentru care metoda e putin folosita.

Pilula contraceptiva de urgenta
Denumita si „pilula de a doua zi, aceasta pilula este singura metoda contraceptiva de urgenta special creata si ambalata pentru contraceptia de urgenta.

Este o metoda sigura si eficienta. Spre deosebire de metoda Yuzpe, pilula contraceptiva de urgenta contine un singur hormon: un progestativ numit levonorgestrel. Acesta este motivul pentru care pilula contraceptiva de urgenta are mai putine efecte secundare si de mai mica intensitate, comparativ cu metoda Yuzpe. Pilula poate fi folosita si de femeile care nu au avut nici o nastere.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton