Contraceptia – o problema pentru amandoi

Sondajele releva ca 30% dintre tinerele si 33% dintre tinerii intervievati nu folosesc nici o metoda de contraceptie pentru prevenirea unei sarcini nedorite.

Statisticile arata ca 23% dintre femeile intre 15 si 24 de ani, active sexual, au declarat ca au facut cel putin un avort, iar 10% aveau la activ cel putin sase avorturi. Aproape jumatate din sarcini (46,5%) sunt neplanificate si nedorite. Mai mult de jumatate dintre femeile casatorite (57,5%) nu mai vor copii. Cu toate acestea, peste o treime dintre ele nu utilizeaza nici o metoda de planificare familiala si nu fac nimic pentru a preveni o sarcina, conform studiului asupra sanatatii reproducerii – Romania 1999.

Aceste statistici seci ascund in spate o realitate dramatica; socul este cu atat mai mare cu cat majoritatea celor intervievati afirma ca au informatii despre metodele anticonceptionale, dar ca le e mai comod sa nu le aplice.

Unde e greseala? Daca lasam deoparte argumentele cu mentalitatile si cu nivelul de trai extrem de scazut, vom constata ca apare si problema comunicarii intre parteneri. Cuplul presupune, cum bine se stie, doua persoane care isi asuma cu responsabilitate deciziile privind viata sexuala. Alegerea unei anumite metode contraceptive trebuie sa fie facuta in cunostinta de cauza, de catre ambii parteneri, atat timp cat in joc sunt interese comune.

La prima vedere, ti se pare ca romantismul unei relatii abia incepute poate fi spulberat de o discutie la rece despre contraceptie. Probabil gasesti un pic ciudata ideea de a-i propune in loc de o plimbare romantica in parc o vizita la un cabinet de planificare familiala, unde consilierii va pot recomanda una sau chiar doua mijloace de evitare a unei sarcini nedorite. Evident, problema se pune astfel atunci cand decizi, de comun acord cu partenerul, ca e cazul sa va incepeti viata sexuala. Ideea ca femeia „trebuie sa se descurce singura este nejustificata si depasita. Pentru ca viata sexuala sa nu aiba de suferit, partenerii trebuie sa aiba acces egal la informatiile referitoare la metodele contraceptive si responsabilitate egala in luarea deciziilor.

Iata cateva argumente:
– avortul nu este niciodata o solutie; un chiuretaj se poate solda cu efecte catastrofale pentru sanatatea femeii, chiar daca este facut in spital, in conditii de siguranta medicala;
– o femeie „terorizata de teama de a nu ramane insarcinata nu poate avea o viata sexuala normala – de multe ori, frigiditatea are ca principala cauza frica de o sarcina nedorita;
– aparitia unui copil nedorit poate dezechilibra bugetul familiei, cu consecinte negative asupra dezvoltarii celorlalti membri ai acesteia;
– din cauze obiective, legate de sanatate (diabet, hipertensiune arteriala etc.), femeia nu poate folosi anumite metode contraceptive; de aceea, partenerul trebuie sa se implice in gasirea unei solutii.

Cand barbatul si femeia isi cunosc reciproc problemele medicale, este mult mai usor pentru ei sa gaseasca impreuna o metoda contraceptiva potrivita. Cunoscand faptul ca nu pudoarea excesiva, ci increderea reciproca mareste coeziunea cuplului, cei doi parteneri trebuie sa manifeste unul fata de celalalt tact, rabdare si tandrete. O atitudine dezinvolta reprezinta cel mai potrivit mod de a aborda problemele legate de sanatatea reproducerii. Si, mai ales, nu uitati ca, intr-un cuplu, comunicarea reprezinta fundamentul armoniei relatiilor dintre cei doi parteneri.

Comunicarea eficienta nu este un dat cu care te nasti, nu este ceva ce trebuie sa stii din cei sapte ani de acasa. Tocmai pentru ca pare usor, pentru ca este ceva ce facem zilnic, comunicarea pare ca „trebuie stiuta. Ei bine, comunicarea se invata, exista tehnici si metode bine definite care ii asigura succesul. Este acel „vorba dulce mult aduce. Si, daca nu stii cum sa abordezi problemele legate de sexualitate, nu te ingrijora. Mergi impreuna cu partenerul tau la un cabinet de planificare familiala unde veti afla cum sa evitati o sarcina, dar si cum sa comunicati mai usor in discutiile ce tin de viata intima.

„Intotdeauna le sfatuiesc pe paciente sa vina la cabinet impreuna cu partenerii lor, pentru a discuta despre metodele contraceptive. Cuplul trebuie sa hotarasca de comun acord si sa gaseasca solutii impreuna. Dialogul permanent si implicarea activa a ambilor soti duc la o mai buna sanatate a intregii familii. Uneori, chiar barbatii au initiativa; de exemplu, un tanar de 30 de ani vrea sa-si faca vasectomie, considerand ca sterilizarea este cea mai buna solutie pentru el si familia lui.
Pe de alta parte, nu pot sa nu remarc ignoranta si nepasarea multor cupluri, in special in ceea ce priveste intreruperile de sarcina. Avortul nu este un mijloc contraceptiv si poate avea urmari foarte grave pentru corpul femeii, chiar daca se desfasoara sub atenta supraveghere medicala, in cele mai bune conditii. In organismul femeii au loc modificari fiziologice importante care pregatesc sustinerea sarcinii. Prin chiuretaj, procesul este intrerupt brusc, cu consecinte nefaste pentru sanatate. Din acest punct de vedere, am fost deosebit de indignata atunci cand am cunoscut o femeie care isi provocase singura, empiric, peste 30 de avorturi, fara sa fie constienta de riscurile pe care le implica astfel de practici, intalnite din pacate si acum, cand exista atatea mijloace contraceptive.

Dr. Cristina Gladys Al Jashi, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic „Sf. Pantelimon, Bucuresti

61% dintre femei nu au folosit o metoda de contraceptie la primul contact sexual.

„Cuplurile descopera adesea prea tarziu, pe holul spitalului, faptul ca au „uitat sa discute despre contraceptie. Abia in cazul in care apar disfunctii care tin de viata sexuala, boli venerice sau o sarcina nedorita, isi dau seama ca problema unuia devine, obligatoriu, problema amandurora. In acest context, un rol important il are discutia calma, prin care incerci sa-i explici partenerului importanta folosirii metodelor contraceptive, accentuand, in primul rand, importanta lor pentru sanatate (vezi posibilitatea contractarii unor boli cu transmitere sexuala sau efectele dezastruoase ale avortului).
De asemenea, nu trebuie neglijat confortul psihic pe care il asigura protectia data de metodele moderne de evitare a bolilor cu transmitere sexuala si a sarcinilor nedorite.

Psiholog Nicolae Dumitrascu, asistent universitar la Facultatea de Psihologie, Universitatea Titu Maiorescu

E important de stiut:
Deseori discutiile despre contraceptie sunt stanjenitoare chiar si pentru cuplurile care se inteleg foarte bine, putandu-se ajunge chiar la situatii tensionate. Iata cateva sfaturi pentru a comunica mai usor cu partenerul tau: 1. Gandeste-te din timp la ce vrei sa ii spui si cauta argumente care sa-ti sustina punctul de vedere. Dezvolta-ti o strategie de comunicare, un fel de „plan de bataie, in care trebuie sa stii de unde pornesti, unde vrei sa ajungi si ce vrei sa obtii.
2. Alege momentul si locul potrivite pentru discutie. Cele mai bune momente sunt cele in care amandoi sunteti relaxati si odihniti. Sfarsitul unei zile obositoare este un moment cat se poate de neprielnic pentru orice discutie in care s-ar putea sa aveti opinii diferite.
3. Abordeaza discutia in mod direct. Daca te simti jenata, nu te sfii s-o recunosti; putine persoane pot discuta cu nonsalanta despre probleme intime. Discuta cu partenerul tau inainte de a aborda subiectul cu oricine altcineva (rude, prietene). Discutia pe teme intime este un semn de incredere si respect, dar fii constienta ca nu este usoara.
4. Ofera-i toate informatiile de care are nevoie. Este bine sa ai la indemana plian-te, brosuri sau chiar articole dintr-o revista in care ai incredere. Lasa-i timp sa citeasca si sa isi formeze o parere. Apoi, veti putea lua impreuna o decizie.
5. Cu totii avem o anumita rezistenta la nou. Daca vrei sa schimbi ceva in comunicarea din viata de cuplu, trebuie sa ai rabdare si sa nu il jignesti daca nu iti intelege sau nu iti aproba de la bun inceput ideile.
6. Incearca sa te pui in locul lui si sa vezi problema si din punctul lui de vedere. Asculta-l cu rabdare si arata-i ca-l asculti, chiar daca nu esti de acord cu unele din afirmatiile lui. Aceasta il va determina si pe el sa te asculte cu atentie si sa-ti ia in considerare sugestiile.
7. Nu te astepta ca lucrurile care sunt evidente pentru tine sa fie macar la fel de importante si pentru el. Pe de alta parte, oricat de mult te-ar iubi, nu poate sti exact ce se afla in mintea ta. Daca vrei sa stie ce simti si ce gandesti, nu te sfii sa i-o spui.
8. Nu face dintr-o terta persoana un arbitru intre voi: gandeste-te cum te-ai simti tu daca el te-ar pune in aceasta situatie. Daca hotarati impreuna sa mergeti la un cabinet de planificare familiala, medicul va poate ajuta sa luati o hotarare, dar decizia va fi a voastra.
9. Cautati impreuna o solutie viabila si verificati cu medicul daca nu exista contraindicatii medicale. Este bine ca de la inceput sa va ganditi la macar doua posibilitati, in cazul in care cea preferata de voi are unele neajunsuri.
10. Daca veti lua impreuna o decizie, va va fi mai usor sa o respectati impreuna. Si aminteste-ti ca drepturi egale inseamna responsabilitati egale!

Text: Romina Surugiu; Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton