Controalele medicale in sarcina

O valoare scazuta a acesteia si a estriolului si o crestere a beta HCG-ului se coreleaza cu risc de sindrom Down. Valori scazute ale tuturor celor trei determinari (estriolul, alfa fetoproteina, beta HCG) se coreleaza cu risc de trisomie 18. Rezultate interpretate ca anormale se pot obtine daca varsta de gestatie nu a fost corect stabilita sau daca este vorba de o sarcina multipla (gemeni, tripleti). De aceea, ecografia precoce in sarcina, cu masurarea diametrului biparietal al fatului este importanta; ea poate preciza varsta de gestatie cu o mai mare acuratete.

Acest test nu este unul de stabilire a diagnosticului; el arata gradul de risc pentru o anomalie sau alta. Un test anormal trebuie repetat. Daca rezultatul este si de aceasta data modificat, se va face amniocenteza (recoltarea de lichid amniotic si analiza genetica a celulelor fetale). In functie de rezultat se va decide conduita ulterioara.

Determinarea riscului de Sindrom Down

Cautarea unei metode ca riscul pentru sindrom Down sa poata fi stabilit cat mai repede in cursul sarcinii a dus la depistarea unei triade de investigatii care se poate efectua in saptamanile 10-14 de sarcina. Dozarea beta HCG-ului si a unei substante denumite „proteina plasmatica A asociata sarcinii, corelate cu masurarea ecografica a pliului nucal al fatului detecteaza 75% din fetii cu acest sindrom. Sa speram ca, intr-un viitor cat mai apropiat, acest tip de evaluare va fi posibil si in Romania.

4. Consultatiile prenatale in trimestrul al III-lea de sarcina
Dupa cea de-a 28-a saptamana de sarcina pana la 36 de saptamani, controalele se vor repeta la doua-trei saptamani, apoi, pana la momentul nasterii (38-40 saptamani), se vor face saptamanal. Desigur, frecventa acestor controale depinde de factorii de risc aparuti si de evolutia sarcinii.

– Se va monitoriza starea generala a gravidei, se vor masura tensiunea arteriala, ritmul de crestere in greutate, dimensiunile uterului, circumferinta abdominala, bataile cordului fetal, miscarile fetale, cantitatea de lichid amniotic.
– Se evalueaza, prin pelvimetrie, dimeniunile bazinului, se stabileste prezentatia/pozitia si raportul ei cu stramtoarea superioara a bazinului.
– Ecografia de la 36 de saptamani va arata pozitia placentei fata de colul uterin.

– In acest trimestru, se repeta lunar sumarul de urina. Se determina din nou valorile hemoglobinei si hematocritului, chiar daca valorile anterioare au fost normale. Se repeta serologia pentru sifilis si examenul bacteriologic al secretiei vaginale.
– Nu sunt de neglijat nici problemele administrative, cum este concediul prenatal sau internarea in preajma datei probabile a nasterii.
– Informeaza-te despre tipurile de anestezie pentru care poti opta, cu avantajele si dezavantajelor lor, pentru tine si copil.

Text: Dr. Alexandra Cozinov.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Teste in sarcina