Controalele medicale in sarcina

Ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii nostri: un mediu echilibrat, fara lipsuri materiale, cea mai buna educatie.

Dar cea mai importanta dintre grijile noastre ramane intotdeauna sanatatea lor! Pare ciudat, dar te poti ingriji de sanatatea cuiva care inca nu exista! Verifica-ti starea de sanatate chiar inaintea conceptiei!

Ai sansa sa indrepti unele dintre problemele care pot afecta dezvoltarea normala a fatului.

Vizitele regulate la medic in cele noua luni sunt esentiale pentru ca o mamica sanatoasa sa dea nastere unui copil sanatos, dar si pentru ca o mamica cu probleme sa dea nastere unui copil sanatos.

Nu esti singura in aceasta incercare: este o munca de echipa – familia ta, medicul specialist in obstetrica-ginecologie si medicul de familie – toti „lucreaza” pentru tine.

Stim ca uneori vei fi nevoita sa astepti destul timp la usa cabinetelor din cauza aglomeratiei, ca nu vei apuca sa afli toate raspunsurile sau ca uneori nu vei sti ce sa intrebi. De aceea, speram sa gasesti informatii utile in aceste randuri.

Ce-i de facut?
Vei afla cum trebuie sa te alimentezi, care este efortul fizic permis, vei fi sfatuita sa renunti la fumat si la alcool (ai voie un pahar de vin sau de bere pe zi).

1. Consultatia inaintea conceptiei
E momentul ca in viata ta sa apara miracolul maternitatii! Mergi la doctor! Impreuna veti revizui istoricul tau medical: hipertensiune, boli tiroidiene, diabet zaharat, boli cu transmitere sexuala, afectiuni autoimune, antecedente obstetricale, talasemie, boli infectioase (tuberculoza, rubeola, HIV, hepatita B etc.), obezitate, consum regulat sau ocazional de medicamente, obiceiuri alimentare sau comportamentale, cum este fumatul si altele.

Vei primi sfaturile si tratamentul adecvat, asa incat eventualele afectiuni sa fie cat mai bine controlate in vederea unei sarcini fara probleme.

Antecedentele de boli cu transmitere genetica in familie implica evaluarea riscului pentru sarcina pe care ti-o doresti.

Medicul va aprecia, de asemenea, statusul imunologic fata de toxoplasma, virus citomegalic, rubeola, listeria si oportunitatea unor imunizari anti-rubeola, varicela sau hepatita B.

Este momentul sa incepi sa iei zilnic o doza de 0,4 mg acid folic pentru a preveni anomaliile de tub neural la fat (ex. spina bifida). Nu uita sa faci o vizita medicului stomatolog. Poate ai nevoie de radiografii dentare, de anumite tratamente pe care e mai bine sa le eviti in sarcina.

Este interzisa vaccinarea in timpul sarcinii impotriva rubeolei, rujeolei, varicelei, tuberculozei, holerei sau encefalitei japoneze. Tot acum ti se va atrage atentia ca trebuie sa te sfatuiesti cu medicul pentru medicamentele pe care le utilizezi in sarcina. Vei afla care sunt medicamentele interzise.

2. Prima consultatie prenatala
Daca sangerarea menstruala nu se instaleaza la data asteptata, poti face cu usurinta acasa un test de sarcina. Asta nu inseamna, insa, ca nu trebuie sa te vada un medic specialist in obstetrica-ginecologie. Alege un medic in care ai incredere, pentru ca e bine ca in timpul sarcinii sa nu te muti de la unul la altul.

Asa cum am precizat la consultatia de preconceptie, istoricul tau medical cat mai complet sta la baza deciziilor ulterioare legate de conduita in sarcina, de frecventa controalelor si de complexitatea monitorizarii.

Examenul fizic general apreciaza tipul constitutional al gravidei, starea de sanatate a tuturor aparatelor si sistemelor organismului (cardiovascular, respirator, digestiv, renal etc.), starea de nutritie si va estima cresterea de greutate asteptata in sarcina.

Examenul obstetrical complet, inclusiv examenul secretiei vaginale, culturi din col si examen citologic Babes-Papanicolau sunt obligatorii.

Explorarile obligatorii cu ocazia primei vizite la medic

  • Determinarea hemoglobinei si hematocritului;
  • Determinarea grupei sangvine si a Rh-ului la gravida si la tatal copilului;
  • Testele serologice pentru depistarea sifilisului, infectiei HIV;
  • Examenul secretiei vaginale;
  • Examenul sumar de urina si urocultura;
  • Glicemia;
  • Testele serologice pentru boli infectioase;
  • Ecografia.

In functie de datele obtinute dupa aceasta evaluare complexa se stabileste daca gravida are o sarcina fiziologica, cu riscuri minime sau daca se afla in grupa de risc medical sau obstetrical crescut. Pozitionarea in zona de risc crescut implica o frecventa mai mare a controalelor, adaptate fiecarui caz in parte, si dirijarea gravidei catre o unitate dotata corespunzator.

Daca in primul trimestru sarcina poate fi urmarita cu ajutorul medicului de familie, sarcina cu risc crescut va fi urmarita de la inceput numai de un medic specialist in obstetrica-ginecologie.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton