Controversa: Parintii le-ar putea opri cresterea copiilor cu dizabilitati grave?

O noua controversa lansata in spatiul public din presa straina starneste dezbateri aprinse, dupa ce tot mai multi parinti ce au copii cu dizabilitati sustin necesara oprirea cresterii acestora, pentru o mai buna ingrijire. 

Este, desigur, vorba despre copiii cu dizabilitati severe, fizice si psihice, ce sunt complet dependenti de parintii lor, cu afectiuni ce ii incapaciteaza complet si permanent, motiv pentru care parintii sunt cei nevoiti sa aiba grija de ei pentru tot restul vietii sau sa ii interneze in centre specializate.

Terapia cu estrogen ar putea opri dezvoltarea lor

Desi dezbaterea nu este inca de real interes in Romania, neexistand asemenea initiative, ridica semne de intrebare asupra eticii si a drepturilor copilului, precum si a calitatii vietii parintilor, pe de alta parte.

Stagnarea dezvoltarii se face in baza unei terapii cu estrogen, candva folosita pentru a incetini cresterea excesiva a adolescentilor.
Reluata recent, terapia a fost folosita oficial in cateva cazuri izolate din SUA, dar a starnit revolta in randul publicului.
Tot ca parte din aceasta terapie, unii parintii si-au supus copiii cu dizabilitati si unor interventii chirurgicale, menite sa extirpe organele sexuale interne, precum uterul sau ovarele, pentru a preveni dezvoltarea acestora si aparitia menstruatiei, in cazul fetelor.

Parintii copiilor cu dizabilitati severe isi apara decizia

Aceasta forma de terapie are ca efecte oprirea dezvoltarii si cu cat este aplicata mai devreme, cu atat copilul, respectiv adultul cu dizabilitati, va ramane de dimensiuni mai reduse.
Desi oficial medicii nu administreaza aceasta terapie controversata, parintii aflati in aceasta situatie pot gasi doctori dispusi sa administreze estrogen.
Din pricina controversei insa, cifrele adultilor cu dizabilitati ramasi la dimensiuni reduse din cauza terapiei sunt necunoscute in mod oficial.

In apararea terapiei pentru oprirea cresterii, parintii cu copii cu dizabilitati severe sustin ca e mult mai usor sa ai grija de o persoana ce are dimensiunile si greutatea unui copil, decat este sa ai grija de un adult cu dizabilitati complet imobil.
Activitati ce altora le par banale, precum igiena sau urcatul in pat sunt un real cosmar, explica numerosi parinti ce sunt nevoiti sa isi ingrijeasca copii ajunsi adulti.

Opinia publica: e o incalcare grava a drepturilor omului

La polul opus insa, se afla numeroase asociatii ce reprezinta persoanele cu dizabilitati, ce sustin ca terapia pentru oprirea cresterii sau alte inteventii pentru prevenirea dezvoltarii ca adult sunt incalcari grave ale drepturilor omului si nu ar trebui permise.
Mai mult, aceleasi entitati sustin cu tarie faptul ca singurul motiv pentru care parintii ar apela la aceste metode ar fi propriul confort, fara legatura cu interesul copilului sau cu bunastarea sa.

Totodata, nu se stiu exact care sunt consecintele acestei forme de terapie, administrata pe termen lung, de regula pana cand copilul ajunge la varsta adolescentei.

In replica, parintii copiilor cu dizabilitati sustin ca, daca terapia controversata ar fi accesibila, poate ar exista mai putini adulti cu dizabilitati grave in camine si mult mai multi in familiile de care ei apartin, fiind ingrijiti de cei dragi, carora le-ar fi mult mai usor astfel.

Surse: nytimes.comparents.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton