Copii bine-crescuţi şi darnici: învaţă-i regulile amabilităţii

N-ar fi minunat să trăim într-o lume de oameni politicoşi şi bine-crescuţi? Pentru noi, ca adulţi, e o utopie. Dar pentru copiii noştri există speranţe. Cu o condiţie însă: să-i învăţăm regulile amabilităţii.

Respectul şi empatia faţă de cei din jur, transformate în gesturi amabile, ar putea avea un impact uriaş asupra tuturor. Casele, şcolile, locurile publice ar deveni nişte locuri mai plăcute, iar actele de violenţă ar fi mult mai rare. Şi pentru asta nu-i nevoie decât ca fiecare părinte să-şi înveţe copiii ce valoare are amabilitatea. Când faci un serviciu altei persoane, experimentezi o senzaţie de bine, de mândrie, deci şi tu, „donatorul, şi celălalt, „primitorul, aveţi de câştigat.  E bine să le dai prilejul celor mici să treacă prin acest gen de experienţă de cât mai multe ori, până vor ajunge să aprecieze starea de om darnic şi să vrea s-o repete din proprie iniţiativă. Iată câteva idei care te vor ajuta să-ţi creşti copiii mai buni, mai amabili, mai darnici, mai cumsecade.

Fii un bun exemplu. Cea mai bună metodă de a învăţa un copil nu este explicaţia verbală, ci exemplul personal. Dacă tu faci voluntariat, ajuţi persoanele în vârstă din familie şi din vecini şi îi tratezi pe toţi cei din jur cu demnitate şi respect, copiii nu vor face altceva decât să te imite. Există însă o mică problemă: e necesar ca vorbele şi faptele tale să se pună de acord. Dacă te faci că ajuţi pe cineva şi-i zâmbeşti mieros, iar apoi îl boscorodeşti pe la spate, copilul va fi contrariat şi nu va şti cum să procedeze în situaţii similare.
E foarte important să arăţi respect tuturor, indiferent de situaţia lor financiară, de convingeri politice, religioase şi chiar de personalitate. Evident că ai dreptul să ai propriile tale antipatii, dar asta nu înseamnă să uiţi de buna-cuviinţă. Cel puţin nu în prezenţa celor mici…

Fii cumsecade cu propriul tău copil. E foarte important ca cei mici să se simtă trataţi omeneşte, în orice situaţie, să nu se simtă vreodată umiliţi de către cei în care au încredere oarbă – părinţii. Chiar şi atunci când fac prostii, chiar dacă trebuie să-i pedepseşti, nu apela sub nicio formă la pedepse fizice, iar în privinţa celor disciplinare, fii conştientă că trebuie explicate şi bine motivate în faţa micului poznaş.

Acordă recompense. Ştii cât de mult le place celor mici să fie băgaţi în seamă!
Aşa că nu e nimic greşit să-i lauzi şi să le oferi un mic premiu când fac lucruri bune. În loc să-i cerţi exagerat când se iau la harţă cu alţi copii, mai bine fă puţin tam-tam când fac un lucru bun, mai ales atunci când nici nu se aşteaptă să fie apreciaţi.

Oferă-le un mediu stimulativ: indiferent că e vorba de lectură, de jocuri sau de filme, selectează-le ocupaţiile în aşa fel încât să se confrunte frecvent cu personaje şi situaţii în care cei buni au de câştigat. S-ar putea să-i inspire mai mult decât ai crede!

Dă-le sarcini. Un studiu al Universităţii din Minnesotta a arătat că adolescenţii şi copiii implicaţi în treburi gospodăreşti în familie ajung adulţi mai responsabili şi cu mai multă stimă de sine, iar copiii care au o părere bună despre ei sunt mai respectuoşi cu ceilalţi.
Ce treburi să le dai? Copiii de 3-5 ani pot să-şi strângă jucăriile sau pot ajuta la aranjarea mesei. De asemenea, pot fi implicaţi în pregătirea unor feluri de mâncare simplu de preparat. Copiii de 6-9 ani pot şterge praful şi da cu aspiratorul sau cu mătura, pot spăla legumele pentru salată şi pot aranja farfuriile în maşina de spălat vase.
Copiii mai măricei sunt capabili să ude florile şi să tundă gazonul, pot duce gunoiul şi chiar pot găti o cină pe săptămână pentru întreaga familie (atenţie, să nu aibă prea multe lucruri de tăiat şi tocat).

Cultivă-le prieteniile. Prietenia e cel mai bun mod în care ne manifestăm bunătatea pe termen lung. Îndeamnă-ţi copilul să împartă cât mai multe lucruri şi activităţi cu prietenii săi, mai ales dacă unii sunt mai sărăcuţi, şi explică-i că nu e neapărat să primească la fel din partea celorlalţi. O modalitate simplă de a întări prietenia la vârste fragede este de a-i învăţa pe copii să împletească brăţări ale prieteniei sau cumpărându-le accesorii identice ori aducându-le suveniruri prietenilor lor din vacanţele petrecute cu familia.

 

Text: Libertatea pentru femei

Foto: shuttersotck.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton