Dr. Alexandru Rafila: Copiii hrăniți la sân sunt mai rezistenți la bolile infecțioase

Dr. Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a explicat că substanţa secretată de organismul mamei în primele zile de alăptare, colostrul, conține o mare cantitate de anticopri și poate fi considerat un prim vaccin.

„Noi, din păcate, avem un procent relativ mic de mame care alăptează. Undeva un sfert din mamele din România îşi alăptează copiii până la vârsta de şase luni. Colostrul poate fi considerat un prim vaccin. Cred că lucrul care ne lipseşte în momentul de faţă foarte serios – şi aici avem foarte mult de lucrat – este capacitatea noastră de a consilia femeia gravidă. În primul rând, femeile gravide trebuie să se prezinte la un medic de familie sau la un centru de asistenţă maternală, iar dacă nu avem, ar trebui să creăm astfel de centre. Ar trebui să poată să primească toate informaţiile legate de avantajele alăptării, avantaje care se referă la copii, dar şi la mamă”, a explicat Rafila, în cadrul unui eveniment în care s-a discutat despre importanța alăptării.

Citește și: Ce este colostrul și de ce e important în alăptarea nou-născutului

Potrivit medicului Rafila, există studii care au demonstrat că frecvenţa bolilor infecţioase în cazul copiilor hrăniţi la sân este „incomparabil mai mică', deoarece colostrul protejează mucoasele de la nivelul cavităţii bucale, a nasului şi a tubului digestiv.

„Graviditatea, naşterea pe cale naturală şi alăptarea sunt fiziologice. Nu este vorba de o modă. Noi, din păcate, ne găsim în situaţia în care considerăm că naşterea pe cale naturală este o povară şi foarte multe dintre femeile din România preferă operaţia cezariană, fără să existe o indicaţie medicală pentru aceasta. Operaţia cezariană reduce procentajul mamelor care alăptează. Naşterea naturală favorizează alăptarea şi atunci trebuie să încurajăm ambele elemente. Cred că informarea tinerelor care doresc să devină mame este esenţială, dacă ne dorim să avem o populaţie sănătoasă în ţara noastră. Cred că aici mai avem de lucrat, la politicile de sănătate publică şi la accesul la servicii de sănătate, care nu înseamnă doar tratament, ci şi consiliere, educare a populaţiei”, a mai adăugat dr. Alexandru Rafila.

sursa foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau