Copiii de până în 14 ani pot avea buletin. Condițiile necesare întocmirii actului de identitate

Conform noii legislații publicate în Monitorul Oficial, pe 29 martie 2021, începând cu luna august a acestui an, copiii cu vârste de sub 14 ani vor putea avea un act de identitate.

Astfel, minorii de 0-14 ani vor putea avea o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, urmând ca, după împlinirea vârstei de 14 ani să primească o carte de identitate obișnuită.

Cartea de identitate electronică va putea fi primită de minorii care au împlinit 12 ani, dar nu va cnține imaginile impresiunilor papilare. Cererea pentru eliberarea actului de identitate a copilului trebuie să fie semnată de către ambii părinţi. În cazul familiei monoparentale, este nevoie și de declaraţia de la celălalt părinte eliberată la notariat.

Documentele necesare întocmirii cărții de identitate a copiilor sub 14 ani:

  • certificatul de naştere, cu care se face dovada identităţii şi a cetăţeniei române, original şi copie;
  • actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal, original, document cu care se realizează şi dovada adresei de domiciliu; în cazul în care părintele este cetăţean străin, dovada adresei de domiciliu se face cu permisul de şedere permanentă;
  • certificatul de căsătorie al părinţilor ori certificatul de divorţ însoţit de acordul parental/hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/irevocabilă, după caz, în situaţia în care părinţii sunt divorţaţi, original şi copie;
  • chitanţă de plată a 7 lei taxă, la CEC sau Poştă.

În cazul în care minorul se află într-un serviciu social destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi, actul de identitate se va elibera prin grija acestui serviciu, de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor din raza teritorială de competenţă.

Cartea de identitate simplă conține date și informații, înscrise pe față și pe verso, are formatul unui card bancar și este prevăzută și cu un cip.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau