Copiii mai mici de 11 ani nu ar trebui să aibă un smartphone. Avertismentul operatorilor de telefonie mobilă

Părinții nu ar trebui să le cumpere smartphone-uri copiilor cu vârste mai mici de 11 ani, avertizează EE unul dintre cei mai mari operatori de rețele mobile din Marea Britanie.

Avertismentul vine după ce s-a observat creșterea gradului de îngrijorare în rândul părinților cu privire la potențialele capcane ale accesului la smartphone-uri pentru tineri.

Un studiu recent realizat de autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Marea Britanie a constatat că aproximativ un sfert dintre copiii britanici cu vârsta cuprinsă între cinci și șapte ani au acum un smartphone.

EE spune în noul ghid că minorilor ar trebui să li se ofere doar „dispozitive cu capacitate limitată', care să le permită doar să trimită mesaje și să sune.

De asemenea, se recomandă activarea funcțiilor de control parental pentru adolescenții cu vârsta sub 16 ani și restricții pe rețelele sociale pentru cei sub 13 ani.

Tot mai mulți părinții din Marea Britanie tind respingă tendința de a oferi copiilor un dispozitiv smartphone atunci când îi transferă de la școala primară la cea secundară, la vârsta de 11 ani.

Deși consideră că le sunt utile în caz de urgență pe drumul către sau dinspre școală, părinții se tem că prin intermediul telefoanelor, copiii ar putea fi expuși prădătorilor online, hărțuirii, presiunii sociale și conținutului dăunător.

„În timp ce tehnologia și conectivitatea au puterea de a transforma vieți, complexitatea tot mai mare a smartphone-urilor poate fi o provocare pentru părinți și îngrijitori', a declarat Mat Sears, director de afaceri în cadrul EE, potrivit presei internaționale.

„Au nevoie de sprijin, motiv pentru care lansăm noi linii directoare privind utilizarea smartphone-urilor pentru copiii sub 11, 11-13 ani și 13-16 ani, pentru a-i ajuta să facă cele mai bune alegeri pentru copiii lor în acești ani de formare” – a adăugat acesta.

Autorul american Jonathan Haidt – în a cărui carte recentă „The Anxious Generation' susține că smartphone-urile au reconectat creierul copiilor – a îndemnat părinții să ia atitudine cu privire la accesul la smartphone.

Haidt pledează pentru interzicerea telefoanelor inteligente înainte de vârsta de 14 ani sau a rețelelor sociale înainte de 16 ani.

„Aceste lucruri sunt greu de făcut ca un singur părinte. Dar dacă o facem cu toții împreună – dacă chiar și jumătate dintre noi o facem împreună – atunci totul va devine mult mai ușor pentru copiii noștri„, a spus el.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Stiri
Buton