Copiii născuți prin cezariană riscă să dezvolte autism

Copiii născuți prin cezariană riscă să fie diagnosticați cu autism, potrivit unui studiu ce a urmărit 20 de milioane de nașteri.

Cercetările, care au combinat 61 de studii din 19 țări ce datează încă din 1999, dezvăluie că micuții născuți prin cezariană au o șansă cu 17% mai mare să dezvolte ADHD (deficit de atenție și hiperactivitate).

Nașterile prin cezariană au fost asociate cu un spectru de autism și deficit de atenție și hiperactivitate', au afirmat autorii studiului, citați de Metro.co.uk.

Însă studiul dacă nașterile prin operațiile de cezariană plănuite sau de urgență sunt cele care cauzează aceste condiții.

Autorii susțin că factorii care conduc la operație, precum vârsta înaintată a mamei sau riscul unei nașteri premature, ar putea explica legătura cu cele două afecțiuni.

Pe de altă parte, oameni de știință care nu au participat la studiu, susțin că nu există nicio legătură între felul în care copilul a venit pe lume și autism sau ADHD.

Această analiză sistematică arată o asociere între nașterea prin cezariană și autism sau ADHD, dar un număr de factori care ar fi putut conduce la dezvoltarea acestor condiții nu au fost luați în calcul. Așadar, aceste descoperiri ale studiului nu arată că nașterea prin cezariană conduce la autism sau ADHD', a explicat dr. Pat OBrien de la Colegiul Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor.

Acesta i-a îndemnat pe autorii studiului să facă cercetări mai amănunțite pentru a explica legătura.

Sursă foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere