Copilul și banii – ce și când îl înveți

A-ti invata copilul sa aiba o relatie eficienta cu banii, cu bogatia, chiar (dace este cazul) este un efort care aduce beneficii imense, pentru totdeauna. Copiii care nu au parte de astfel de lectii sufera consecintele toata viata.

A-ti invata copilul sa gestioneze banii este fundamental pentru vitorul lui. Este o responsabilitate parentala menita sa ii protejeze viitorul. Nu stii cand sa incepi? Inca de cand incepe sa numere. Nu considera 'banii' un subiect tabu, de care copilul trebuie ferit sub pretextul ca nu e treaba lui, sau e prea mic.

Discutati despre bugetul familiei – cum se face el, cum construiti listele de intrari si iesiri pentru banii care circula in familia voastra. Poate vazand pe cate lucruri zboara banii munciti de mama si tata nu vor mai fi atatea pretentii legate de cumpararea nu stiu carei papusi roz sau robot care stie sa faca zgomote.

Pe de alta parte vor putea invata ca intotdeauna avem de ales si mereu facem alegeri care presupun anumite riscuri atunci cand cheltuim banii.

Aceste lucruri nu trebuie ascunse copiilor. Alegand sa nu platesti luna aceasta telefonul sau lumina risti sa nu mai beneficiezi de aceste servicii, daca cheltui prea mult pe haine acum risti sa nu iti mai ajunga banii pentru mancare, iar nepunand deoparte lunar bani pentru rasfaturi, concediu, cheltuieli neprevazute risti sa nu te mai poti bucura de confortul sigurantei zilei de maine.

Copiii de bani gata

Ce sentimente sau ganduri mana un parinte sa trimita copilul la gradinita cu lanturi si bratari de aur, cu telefon mobil (adevarat), cu bani, cu posetuta cu cosmetice? Se gandesc ca astfel copilul e mai destept, mai frumos, mai sanatos?

A fi copil „de bani gata este o pozitie victimizanta, o pozitie de inferioritate. Chiar daca aparent polarizeaza atentia, copilul „de bani gata este folosit, desconsiderat, „gelozit. Parintii lui ii dau totul, dar nu si sansa de a reusi in viata.

Cum să creezi o relație sănătoasă cu banii

Chiar daca avem bani, este bine sa pastram masura in relatia financiara cu copilul nostru. Ar trebui sa avem cateva reguli de conduita pe care sa le recitim cand avem impulsul de a face prea mult pentru copil.

Include si copiii in discutiile legate de „finante, in luarea deciziilor care ii privesc, pe fiecare, in raport cu varsta lui.

Explica-le, de la inceput, ceea ce pot sau nu pot sa faca (regulamentul de conduita al casei, familiei) si care ar fi consecintele daca incalca regulile; in absenta unor reguli de convietuire, nu poate exista disciplina, iar disciplina financiara este secretul reusitei.

Include in acest regulament si treburi casnice pe care copiii sa le faca – fara recompensa in bani sau jucarii – in raport cu varsta lor.

Impartaseste si copiilor dorintele tale despre lucrurile pe care le-ai vrea, dar nu ti le permiti, pentru ca ei sa stie ca si parintii isi spun „nu dorintelor si pot amana realizarea lor pentru atunci cand vor putea face sau avea acel lucru.

Citește și Cum să îl înveți să economisească

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton