Chiar si iarna copiii au nevoie de joaca. Temperaturile scazute si, adesea, ninsoarea si vantul ne obliga sa ramanem acasa. Ce e de facut?
Televizorul este optiunea cea mai la indemana, din pacate, cea mai frecvent utilizata. Copiii sunt plantati cu orele in fata ecranului si, prinsi cu treburile casei, uitam de ei. Pentru cei mai mari (de trei ani!), calculatorul este si el o solutie'.
Daca vremea rea si programul incarcat al zilei ne obliga sa-i ducem si sa-i aducem de la gradinita sau scoala cu masina, bietii copii nici nu mai apuca sa atinga trotuarul cu picioarele, sa respire aer curat si sa-si consume uriasele reserve de energie de care dispun.
Dupa doar cateva saptamani, devin agitati, fac pozne peste pozne si se ciondanesc din nimic. S-au plictisit si de povesti si de tot ce au facut, nici cu prietenii nu se prea mai pot intalni.
Asadar, ce e de facut in acest caz? Cum ii putem tine ocupati' intr-un mod creativ, astfel incat sa nu se plictiseasca?
Este cazul sa fii inventiva. Si nu te teme, nu trebuie sa umbli nici la buget. Un cort facut din paturi sau cearsafuri vechi, amplasat in camera copilului, este o gaselnita' care il va tine ocupat, departe de atractiile erei electronice si, mai ales, fericit.
Corturile exercita o adevarata fascinatie pentru copii – ei isi imagineaza ca sunt casa lor'. Sunt si gata de cumparat, insa daca nu iti poti permite, nu te ingrijora. Toate detaliile care lipsesc vor fi suplinite de imaginatia copilului. Pune-te la mintea lui si joaca-te cu el!
Poti sa-l lasi singur acolo – nu e nici un pericol, este in siguranta, numai sa-i dai jucarii si sa nu uiti de el: vorbeste-i, viziteaza-l, adu-i mici tratatii'. Poti sa inviti prieteni de-ai lui, macar din cand in cand.
Va fi fericit sa-i primeasca acasa la el. Si mai bine este sa te joci cu el acolo macar un sfert de ora, douazeci de minute. Vei constata cat de rapid regasesti bucuriile nevinovate ale copilariei.
Totul este sa ai suficient umor si entuziasm incat sa nu pari ridicola, ci sa te transformi intr-un partener de joaca placut si amuzant.
Fa-ti o rezerva de jocuri clasice', oricat de demodate ti se par: Piticot, Nu te supara, frate!, Monopoly si altele. Puteti stabili o seara pe saptamana in care le jucati (de exemplu, martea este seara de Piticot).
Un pont util – lasa-i pe copii sa decida ce anume vor sa construiasca, nu le strica placerea. Nu fii pragmatica, nu te incapatana sa faci masinute cu patru roti, daca ei vor sa aiba numai trei! Nu uita, insa, la sfarsit, este obligatoriu sa-si stranga jucariile. Nu o face tu in locul lor, altfel, le vei strange de fiecare data!
Nu uita ca gustul pentru carti, la fel ca dependenta de calculator si televizor, se dezvolta de la o varsta frageda. Organizeaza, macar o data pe luna, seara de teatru.
Alege o poveste si transpune-o in scena, fiecare membru al familiei primind un rol. Invitati si prieteni de familie, cu sau fara copii, costumati-va cat de cat si hazul va fi garantat.
Fa un efort sa iti amintesti si alte jocuri ale copilariei: Incetul cu incetul se fabrica otetul, Tara-tara vrem ostasi, Baba Oarba etc. Stiu ca par cam vechi, dar copiii adora sa se miste, sa rada, sa bata din palme, sa sara intr-un picior, sa castige. Chiar daca nu iti vine sa crezi, ei adora sa se joace cu tine.
Copiii mai marisori, de scoala, pot sa invete sah. Este cel mai bun joc de strategie, cu mult mai util decat tot ce fac ei la computer. Nu degeaba i se spune sportul mintii'.
Daca spatiul iti permite, amenajeaza la subsolul casei un loc unde sa practicati un sport in interior: popice, ping-pong sau baschet sunt cele mai usor de practicat. Nici cuburile sau lego-ul nu sunt de evitat.
Text: arhiva Edipresse; Foto: Dreamstime.