Copilul în spital – cum îl poți ajuta să treacă mai ușor peste experiență

După ce a părăsit mediul familiar al casei și a fost despărțit de prieteni și părinți pentru a fi spitalizat, copilul nu trebuie doar să își revină după o boală, ci și să se readapteze la viața lui. Iată ce probleme pot apărea când este internat sau după revenirea din spital.

 

Deși nimeni nu-și dorește să aibă copilul în spital, din păcate, pentru foarte mulți copii, spitalul devine o a doua casă, pentru o perioadă. Psihologii spun că efectele spitalizării trebuie evaluate cu grijă și tratate, pentru a nu deveni o problemă pe termen lung.

 

La ce să te aștepți după ce a fost în spital

  • Copilul poate regresa foarte mult: își poate uda patul, își poate suge degetul mare, poate vorbi ca un bebeluș, este mult mai dependent de părinți și cere atenție sporită. Poate plânge mult mai des sau poate avea strări de apatie prelungită și depresie.
  • Problemele de somn apar frecvent, iar unii copii refuză să părăsească locuința, chiar pentru a face o activitate plăcută, ca mersul în parc.
  • Mai rar, s-a constatat în rândul copiilor mai mari, de 8-10 ani, un fenomen opus: ca urmare a trecerii (cu bine) prin spital, unii copii au căpătat mai multă încredere în sine.

Ce să știi dacă trebuie să internezi copilul în spital

0-3 ani: permite-i să ia câte jucării favorite dorește, asigură-l în mod constant că vă veți întoarce. Dacă nu este permisă spitalizarea cu el, faceți în așa fel încât să îi fiți amândoi odată sau pe rând în preajmă, în fiecare zi. Aranjați cu el o vizită prin spital (pe unde este posibil și nu riscați să vadă imagini groaznice). Copiii mici au nevoie să controleze universul lor și li se pare terifiantă schimbarea. Arătându-i ce e prin jur, îl ajutați să se simtă puțin în control (chiar dacă nu este).

 

4-7 ani: explică-i celui mic că faptul că se află în spital nu este o pedeapsă sau o consecință pentru vreo prostie pe care a făcut-o. Explică-i toate procedurile pe care trebuie să le facă  sau analizele/testele la care este supus cât mai pe înțelesul lui. În unele cazuri poate scăpa de teamă dacă și tu vei face aceleași analize. Dacă este posibil, fă-le și tu, pentru a-i da încredere. Dacă îi este dor de prietenii lui, poți face tu pe mesagerul între ei. Îl ajută să știe că nu a fost uiat.

 

8 ani+ – copiii mai mari sunt îngrijorați nu numai în legătură cu boala lor în sine, ci și cu privire la implicațiile financiare ale internării lui, mai ales dacă a asistat în familie la discuții pe teme financiare. Oricât de greu v-ar fi ca părinți, oricît de mult v-ați îndatora cu această ocazie, nu lăsați copilul să afle informații pe acest subiect.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Copilul tau
Buton