Copilul meu e stângaci

Copil meu e stângaci – spun unele mame, de parcă a fi stângaci este un handicap sau vreun elemment care-l înscrie automat pe cel mic în categoria supradoraților. Un copil stângaci este un copil ca oricare altul. Nu este vina lui că scrie cu stânga şi nici a ta că'nu ai luat măsuri la timp'. Iată cum îl poţi ajuta să se dezvolte normal şi fără complexe.

 

 

Cum verifici dacă e stângaci

Dacă ai observat că foloseşte amândouă mâinile şi nu eşti sigură dacă este dreptaci sau stângaci, poți să-l 'încerci' cu următoarele teste ușoare:

  • Urmăreşte cu ce mână desenează, scrie sau duce linguriţa la gură.
  • Aruncă-i o minge la nivelul picioarelor şi vezi care este piciorul cu care loveşte.
  • Dă-i un ceas pentru a-i asculta ticăitul şi urmăreşte care este urechea la care îl duce.

În funcţie de mâna sau piciorul folosite la aceste activităţi îţi poţi da seama dacă este stângaci sau nu. Dacă foloseşte şi dreapta, şi stânga, consultă un pediatru.

Nu-l obliga să folosească dreapta

Nu există o mână bună şi una rea, aşadar nu-i reproşa copilului că nu vrea să scrie cu dreapta sau că nu depune destule eforturi. Lasă-l să facă aşa cum i se pare normal. Nu ai cum să-l înveţi să fie dreptaci, iar dacă încerci să-l corectezi, rişti să-i declanşezi dificultăţi la scris, neîndemânare sau complexe. În niciun caz nu apela la violenţă pentru a-l dezvăţa de la a folosi mâna stângă şi încearcă să nu te comporţi ca şi cum ceva nu e în regulă cu el.

Fă-i viaţa mai uşoară

Chiar dacă îţi place sau nu, lumea a fost construită pentru dreptaci. Aşadar, pune-i tacâmurile invers, mută maus-ul de la computer astfel încât să îl poată folosi cu stânga, asigură-te că lumina îi vine din partea dreaptă când scrie sau desenează. Stabiliţi în familie ca nimeni să nu-i facă reproşuri pentru că foloseşte mâna stângă şi urmăreşte-i evoluţia. Dacă la şcoală copiii râd de el pentru că e stângaci, dă-i exemple de personalităţi stângace, dar extrem de creative: Ludwig van Beethoven, Albert Einstein, Charlie Chaplin, Michelangelo.

Cine e de vină pentru că e stângaci

La persoanele stângace, emisfera dreaptă a creierului, responsabilă de limbaj şi de funcţiile importante, este dominantă, spre deosebire de majoritatea cazurilor, când emisfera stângă joacă acest rol. Drept urmare, o persoană stângace va avea o dexteritate mult mai mare pe partea stângă a corpului. Un studiu realizat recent arată chiar că stângacii sunt cu cel puţin 43 de milisecunde mai rapizi decât ceilalţi oameni.

text: Libertatea pentru femei

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul