Copilul meu este dependent de calculator

Chiar dacă i-ai cumpărat calculator, nu-l lăsa să fie acaparat de el. Acesta trebuie folosit şi pentru şcoală, nu doar pentru jocuri. Prietenul cel mai bun al copilului tău este… calculatorul. Stă ţintuit în faţa ecranului şi nu vrea să ştie de nimic altceva. Este cazul să iei măsuri înainte să devină dependent de lumea virtuală.

 

Psihologii au remarcat că majoritatea copiilor dependenţi de jocurile pe computer au serioase tulburări de comportament, devenind agresivi şi izolaţi. În plus, aceştia comunică din ce în ce mai greu cu familia, colegii sau prietenii. O cauză ar fi şi lipsa comunicării directe, în care sunt puse în practică toate cele cinci simţuri, în favoarea celei online, în care lipsesc gesturile şi cuvintele. O prietenie pe Internet este lipsită de substanţă, de afectivitate, iar copiii care pierd prea mult timp în lumea virtuală ajung să nu poată socializa.

5 soluţii anti-computer

1. Nu-i lăsa calculatorul la îndemână
Pentru a nu lăsa lucrurile să scape de sub control, ai grijă ca cel mic să înţeleagă că, dacă îi cumperi calculator, va trebui să respecte şi anumite reguli legate de folosirea lui. Prima şi cea mai importantă trebuie să fie aceea legată de instalarea computerului într-un loc de unde îl poţi supraveghea, în niciun caz în camera copilului. În plus, stabileşte cu el un interval orar în care are voie la calculator. De asemenea, lecţiile şi celelalte activităţi şcolare trebuie să aibă prioritate faţă de calculator.
2. Trimite-l în excursii sau tabere
Copilul tău trebuie să înveţe de la vârste fragede să socializeze. Excursiile sau taberele şcolare sunt ocazii excelente pentru a-şi face noi prieteni. Poţi alege să îl trimiţi chiar şi într-o tabără cu o anumită tematică: de sport, de engleză, de matematică. Astfel, îşi va dezvolta o nouă pasiune care să nu aibă nimic în comun cu calculatorul.

3. Încurajează-l să-şi invite colegii acasă
Cu cât are mai mulţi prieteni, cu atât mai bine! Propune-i să-i invite acasă pe colegii cu care se înţelege cel mai bine pentru a vedea un film sau a mânca o îngheţată. Lasă-i să se joace chiar şi la calculator pentru o perioadă scurtă de timp. Tot este mai bine decât dacă se joacă singur, închis în cameră.

4. Iesiţi în aer liber
Scoate-l din casă! Dacă nu are un grup de prieteni cu care să se joace în faţa blocului, ieşiţi în shutterstock_160082819familie! Fie că mergeţi în parc, la joacă, sau la un spectacol pentru copii, orice îl poate distrage de la calculator este bine venit şi mult mai sănătos pentru dezvoltarea personalităţii sale. Important este ca cel mic să interacţioneze cu lumea reală mai mult decât cu cea virtuală.

5. Cumpără-i role sau bicicletă
Dependenţa este cauzată, într-o anumită măsură, de lipsa de activitate sau de plictiseală. Copilul are nevoie să se joace, să-şi petreacă timpul într-un mod distractiv. De aceea, este de preferat ca, în loc de ultimele CD-uri cu jocuri, să-i cumperi o bicicletă sau nişte role. Cu timpul, vei vedea că îi vor plăcea mai mult senzaţiile tari și reale trăite pe două roţi, decât cele virtuale din jocuri.

Cum recunoşti dependenţa?

Asociaţia Americană de Psihiatrie a inclus dependenţa de calculator printre afecţiunile mintale, ca urmare a creşterii numărului celor care îşi petrec timpul navigând pe Internet. Părinţii îşi pot da seama foarte uşor dacă cel mic a devenit dependent de calculator şi dacă riscă să se izoleze. Semnele sunt petrecerea unui timp îndelungat, în propria cameră, ignorarea prietenilor şi a familiei, a orelor de masă şi obţinerea unor rezultate slabe la învăţătură.

text Libertatea pentru femei

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau