Copilul meu nu invata bine

Lasa nemultumirea deoparte si evalueaza situatia „la rece'. Porneste de la ideea ca poate nu doar copilul tau este de vina.

Pana sa stai de vorba cu invatatoarea sau diriginta clasei, treci in revista situatiile de mai jos, ca sa poti afla motivele pentru care micutul are note sau calificative slabe.

Probleme cu auzul si vazul
Deseori, un insucces scolar isi are explicatia intr-o deficienta de auz sau vaz care nu a fost descoperita la timp. Desi are un nivel intelectual normal, copilul care nu aude bine greseste frecvent, mai ales cand scrie dupa dictare.

Dimpotriva, daca un copil are nevoie de ochelari, face greseli cand copiaza textele de pe tabla sau din ma-nuale. De aceea, acesti copii au note mai mici decat colegii lor, desi se straduiesc la fel de mult.

Cum poti actiona
In mod normal, in clasa intai, inca din primul semestru, toti elevii ar trebui sa fie testati de invatatoare si de medicul scolar. Daca acest lucru nu s-a intamplat, poti sa-l testezi, chiar tu, acasa sau sa il rogi pe medicul de familie sa-l consulte.

Sfat
Daca se confirma o deficienta de vaz, nu te grabi sa-i ceri invatatoarei pe un ton imperios ca micutul sa fie mutat in prima banca, pe randul din mjiloc. Nu faci altceva decat sa o iriti, iar copilul se va simti prost fata de colegi, mai ales daca acestia sunt mai rautaciosi. Explica-i invatatoarei despre ce e vorba si fii sigura ca ea ii va gasi un loc in primele banci.

Neincredere in fortele proprii
Uneori, se intampla ca fratii mai mici sa fie comparati cu cei mai mari, care invata mai bine. In loc sa fie incurajat, mezinul familiei este apostrofat de parinti: „Esti un prost, nu esti bun de nimic, „Nu o sa fii niciodata in stare sa inveti franceza/engleza/tabla inmultirii.

Asemenea descurajari – denumite de psihologi „profetii care se auto-implinesc – il fac pe copil sa creada ca nu e capabil sa duca la bun sfarsit raspunderile sale scolare, motiv pentru care renunta sa mai faca vreun efort. Se creeaza, astfel, un cerc vicios din care cu greu se mai poate iesi.

Cum poti actiona
Lauda-l pentru fiecare lucru pe care il face, chiar si pentru munca din gospodarie. Incurajeaza-l cand isi face temele si ajuta-l fara sa te enervezi.

Sfat
Ai grija ca la scoala sa nu aiba acelasi gen de probleme. Intreaba discret o alta mamica despre modul in care invatatoarea se poarta cu copiii.

Nu s-a adaptat la viata de scolar
Din diverse motive, unii copii nu sunt trimisi de parinti la gradinita. Mai mult, gradinita si scoala sunt folosite ca amenintari: „Daca nu esti cuminte, te trimit la gradinita si o sa vezi ce o sa patesti acolo, „Lasa ca mergi tu la scoala. Astfel ca, la varsta de sapte ani, copilul nu se va integra bine in mediul scolar si va fi speriat de perspectiva de a merge intr-o clasa cu multi copii.

Primele zile la scoala sunt un chin, el nu stie cum sa se comporte intr-o colectivitate, nu isi da seama cum ar trebui sa se adreseze invatatoarei si ce anume ar trebui sa faca in timpul orei, iar colegii mai rautaciosi il umilesc cu orice prilej. De asemenea, e debusolat de faptul ca ceilalti s-au adaptat imediat: au rabdare sa asculte explicatiile, stiu sa ceara voie la toaleta si ce trebuie sa faca in recreatie.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton