Copilul tău poartă aparat dentar? Iată ce reguli trebuie urmate pentru reușita tratamentului ortodontic

Primele semne că dinții copilului tău nu sunt poziționați corect apar în jurul vârstei de 6-8 ani. Dacă este cazul, medicul stomatolog va recomanda un consult la un specialist ortodont, care va decide dacă cel mic are sau nu nevoie de aparat dentar. Un aparat dentar presupune reguli de igienă destul de stricte, dar și controale regulate, astfel încât orice problemă ar apărea să fie gestionată din timp. Totuși, pentru ca tratamentul ortodontic al copilului să decurgă bine, este important ca el să urmeze câteva reguli simple. Iată care sunt acestea:

Inițiază copilul în rutina de îngrijire corectă a dinților

Purtarea unui aparat dentar presupune adoptarea unor reguli specifice de igienă și respectarea lor cu strictețe. Aparatul dentar favorizează formarea plăcii dentare și apariția cariilor, pentru că este o adevărată capcană pentru resturi alimentare. De aceea, este recomandat să îți înveți copilul:

  • să folosească produse și ustensile de igienă potrivite. Periile flexibile manuale permit curățarea eficientă a aparatului dentar și a zonelor dintre acesta și dinți, ața dentară ajută la eliminarea resturilor de mâncare blocate în spațiile interdentare sau zonele greu accesibile cu periuța. Iar dușul bucal poate înlocui ața dentară și periile, deoarece permite accesul în toate zonele din gură fără a depune niciun efort.
  • să se spele pe dinți de trei ori pe zi. În principiu, cel mic ar trebui să se spele pe dinți după fiecare masă sau gustare, mai ales după ce a consumat alimente bogate în zahăr. Cu toate acestea, uneori acest lucru nu este posibil. Poate să poarte în rucsac o pastă de dinți și o periuță în format mini și să se spele atunci când este posibil. 
  • să se spele pe dinți cu atenție, fără să neglijeze vreo zonă. Este recomandat să înceapă cu o zonă diferită în fiecare zi, pentru că instituirea unei rutine poate scădea concentrarea. Copilul nu trebuie să frece dinții prea tare, deoarece presiunea prea mare ar putea deteriora smalțul și gingiile. Periajul se efectuează minimum două minute. Dacă este mic, îi poți pune un cântec preferat care să dureze atât. Periajul se face cu mișcări circulare sau verticale, niciodată orizontale. 

Mergi cu copilul în mod regulat la medicul ortodont

Controalele regulate efectuate de medicul ortodont sunt foarte importante pentru pacienții care poartă aparatul dentar. În general, la început, medicul estimează durata totală a tratamentului și planifică următoarele controale, la 6 – 8 săptămâni, în general. Pe parcursul acestor controale, el va putea face eventuale reglaje ale dispozitivului și monitoriza starea dinților. De asemenea, pacienții care poartă aparat dentar sunt mai predispuși la a contracta o ciupercă ce poate duce la candidoza bucala, mai ales în condițiile unei igiene orale incorecte, cum este posibil să se întâmple cu cei mici. La control, medicul va putea depista din timp această problemă și altele care pot apărea. 

Schimbă-i temporar unele obiceiuri alimentare

Dieta este un factor important pentru menținerea sănătății organismului, inclusiv a dinților și gingiilor. Pentru o mai bună derulare a tratamentului ortodontic, este recomandat să faci câteva schimbări în alimentația copilului. Motivul este acela că purtarea aparatului dentar provoacă adesea un disconfort, care poate face mai dificilă mestecarea anumitor alimente. Pentru acele perioade, oferă-i copilului o dietă lichidă, iar, ulterior, el poate reveni la alimente solide. Anumite produse, precum pâinea sau fructele și legumele crocante pot fi tăiate în bucăți mici, pentru a fi mai ușor de mestecat. Guma de mestecat și produsele cu consistență lipicioasă pot duce la desprinderea inelelor.

Purtarea aparatului dentar în copilărie este o metodă mult mai eficientă pentru îndreptarea dinților decât la vârstă adultă, deoarece osul maxilarului este suficient de maleabil. Respectarea regulilor de mai sus îl ajută pe copil să-și păstreze dinții și țesutul gingival într-o stare bună de sănătate. 

Sursa foto: Freepik 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Diverse
Buton