Ai obsevat că uneori copilului tău i se decolorează pielea? Uite care ar putea fi cauzele!
Copiii se zgârie și se accidentează în mod frecvent, sunt mușcați de insecte sau se lovesc la locul de joacă, iar ca urmare, pielea este agresată, apar infecții etc. În timpul procesului de vindecare poți observa că celui mic i se decolorează pielea. În timp – care poate dura câteva luni sau chiar câțiva ani, în funcție de cât de grav a fost agresată pielea, culoarea revine la normal.
Sunt însă și alte cauze pentru care copilului tău i se decolorează pielea.
În special vara, multor copii cu tenul deschis li se decolorează pielea – celor mici le apar pete de culoare mai deschisă pe față. Cel mai probabil, petele au fost deja prezente de ceva vreme, dar vara, bronzul le scoate îne vidență. Nu se știe exact ce cauzează aceste pete, denumite pityriasis alba, cel mai probabil este vorba despre o inflamație minoră la nivelul pielii. Problema poate apărea și dispărea la câteva luni, dar nu are efecte medicale grave, fiind mai degrabă una estetică.
Dacă observi că i se decolorează pielea pe gît sau spate, sau că cel mic are mici pete maronii sau albe, ele sunt cel mai probabil cauzate de infecția cu o ciupercă – tinea versicolor.
De vină atunci când i se decolorează pielea poate fi și o dermatomicoză – afecțiunea debutează cu o crustă la nivelul porțiunii afectate, care se și decolorează. Vitiligo este o afecțiune mai rar întâlnită la copii – pielea se decolorează complet, devenind albă.
În cazul în care observi că celui mic i se decoloerază pielea, mergi la medicul pediatru sau direct la dermatolog. Nu aplica tratamente după ureche, care pot agrava problema!
foto Shutterstock