Creierul bebelusului

Creierul bebelusului la nastere are doua treimi din marimea creierului unui adult, continand aproape toate celulele pe care acesta le va avea vreodata.

Experientele de zi cu zi ale bebelusilor sunt extrem de importante in formarea creierului acestora.

Copii crescuti intr-un mediu cald, comunicativ, inconjurati de iubire, se vor dezvolta mult mai usor si mai bine, devenind niste adulti echilibrati.

Experientele cotidiene influenteaza traseele dezvoltarii creierului.

Copii mici sunt ca niste bureti, absorb' totul cu o rapiditate si usurinta uimitoare. Bebelusul se naste cu 100 de biloane de celule in creier.

La 8 luni, un copil are 500 de trilioane de conexiuni in creier, la trei ani ajungandu-se la 1000 de trilioane.

Asta inseamna ca au de doua ori mai multe conexiuni decat parintii lor, iar creierul este de doua ori mai activ.

Creierul copilului va ramane foarte activ in primii 10 ani de viata.
Dupa varsta de 10 ani, excesul de coenxiuni se reduce, ceea ce diminueaza capacitatea creierului de a se adapta la schimbari sau de a compensa pierderi.

In schimb, creste puterea de a etala un talent.
De asemenea, creierul cultiva mai mult conexiunile care sunt mai des folosite si scapa de cele care se folosesc rar.

Nu exista doua creiere identice, asa cum nu exista doua persoane identice. Spre exemplu un copil care practica fotbalul va face alte conexiuni in creier decat unul care nu practica acest sport.

Ingrijirea si atentia de care beneficiaza un copil influenteaza mult conexiunilr care se fac la nivelul creierului lui. Parintii care vorbesc des cu bebelusul, ii citesc, ii pun muzica il ajuta sa-si dezvolte conexiunile legate de limbaj.

Parintii care isi alinta bebelusul si il iau in brate atunci cand plange sau e suparat, il ajuta sa-si dezvolte conexiunile emotionale.

Sfaturi pentru parinti:
1. Aminteste-ti ca dezvoltarea creierului incepe dinainte de nastere. Nutritia mamei in timpul sarcinii are o mare importanta in dezvoltarea creierului. Conteaza calitatea mancarii, nu catitatea.

Aceasta trebuie sa fie cat mai sanatoasa (fructe, legume proaspete), se vor evita alcoolul, tigarile, drogurile, medicamentele luate fara acordul medicului.

2. Asigura-i un mediu sigur si placut in care sa creasca. Raspunde cu dragoste si alinta-l atunci cand e suparat, cand plange sau cand are nevoie de tine.
Acorda-i atentie. Stresul poate incetini dezvoltarea creierului.

3. Vorbeste-i bebelusului. Atunci cand micutul scoate un sunet, repata-i-l, zambeste-i des, vorbeste-i despre lucrurile pe care le faceti in acel moment sau urmeaza sa le faceti impreuna. Interactiunea fata in fata dezvolta conexiunile creierului responsabile de limbaj si de emotii.

4. Citeste-i inca de la nastere. Auzirea adultilor vorbind, ajuta creierul bebelusului sa dezvolte conexiuni legate de vorbire. Cititul va da ocazia de a petrece timp cu bebelusul, intr-un mod placut si in plus, ii dezvolta placerea pentru lectura.

5. Alege cu grija persoana care va avea grija de micut. Daca va trebui sa incepi serviciul la cateva luni de la nastere, alege cu grija persoana care va avea grija de copil in lipsa ta.

Aceasta va trebui sa fie o persoana calma, dispusa sa dea in mintea copiilor', sa se joace cu el, sa-i cante, sa-i povesteasca, nu sa-l lase toata ziua sa se joace singur in patut.

6. Informeaza-te. Sunt atatea surse de informare in zilele noastre, internetul fiind cel mai raspandit si mai util. Daca ai nelinisti si intrebari legate de dezvoltarea celui mic, si nu numai, intreaba-ti medicul, dar cauta si alte surse: carti, internet, documentare tv etc.

Text: Dana Puscoci; Foto: Dreamstime.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare