Cromoterapia – ce culori să folosești în camera copilului

Culorile, spun psihologii, au un efect direct asupra noastra, influentandu-ne comportamentul si starea de spirit. Cromoterapia utilizează puterea de vindecare a culorilor și îi ajută pe cei mici să-ți dezvolte inteligența emoțională, să se organizeze și să se concentreze mai bine. Anumite colori reduc tensiunea și agresivitatea, îi ajută să doarmă mai liniștiți și mai profund și le induc, pur și simplu, o stare de bine. Vezi ce culori este bine să alegi în camera copilului.

 

In timp ce culorile puternice pot fi folosite efectiv pentru a stimula anumite abilitati intelectuale sau a potenta un comportament la un copil, juniorii pot „procesa culorile doar pe o durata determinata, scurta de timp. Altfel, simturile lor se vor simti agresate de prea multa culoare. Pentru camera copiilor sunt de preferat, in continuare, nuantele pastel, diluate, ale culorilor folosite in terapie pentru diferite efecte – calm, relaxare, deschidere.

Albastru, violet sunt folosite in cromoterapie in cazul copiilor anxiosi – in nuante diluate, pot constitui culoarea de baza din camera copilului, care trebuie indulcita, insa, cu accente de rosu, galben, portocaliu. Acestea din urma, insa, nu trebuie folosite nici ele in stare pura, pe termen lung. Expunerea la rosu ne revitalizeaza (dar, la polul opus, ne si agita), in timp ce portocaliul ar avea, se pare, efecte pozitive asupra sistemului respirator si splinei.

Adaptează culorile la personalitatea lui

Camera copilului este o extensie a personalitatii lui si este important ca ea sa reflecte cumva trasaturile copilului, dar sa si pozitiveze aspecte mai putin placute ale personalitatii celui mic. Altfel spus, nu vom alege rosu sau portocaliu pentru peretii camerei unui copil energic, chiar daca aceste culori i-ar reflecta cel mai bine personalitatea; bleu pal sau verde ar fi de preferat.

Ce mobilier alegi

Pat suprapus sau normal? Parerile sunt impartite, dar, lasand la o parte considerentele estetice/practice, patul suprapus poate crea copilului senzatia de provizorat (cu totii ne amintim de bataliile pentru locul de la cucurigu, din taberele de pe vremea cand eram copii), in timp ce-i aduce, totusi, avantajul de a fi la inaltime, la propriu, si de a avea o alta perspectiva asupra lucrurilor.

Pe vârste

Evident ca, atunci cand vom decora camera copilului, vom tine cont de varsta lui, dar si de considerente practice – este de preferat sa alegem din start ceva care sa se poata adapta cu o cheltuiala mai mica. O camera cu masinute si fluturasi poate fi simpatica si potrivita pentru un bebelus, dar un decor nepotrivit pentru un prescolar, pe care il infantilizam pastrand acelasi nivel in decoratiuni. Orice camera pentru copii (mici sau mai mari) trebuie sa fie prevazuta, insa, cu un mic spatiu pentru relaxare si jucarii (si cu un colt pentru citit – fotoliu + veioza/lampadar).

Roz este o culoare folositoare si pentru adulti, si pentru copii, deopotriva. Stimuleaza culori camera copiluluicreativitatea si puterea. Induce o senzatie de relaxare si  este folosita cu succes in tratarea insomniilor.

Violetul ne-ar dezvolta, se pare, latura intuitiva, dimensiunea spirituala, si este o culoare prietena a celor anxiosi, datorita efectului ei sedativ. Este folosita in tratarea bolilor nervoase.

Nuantele de corai, piersica, roz deschis pot fi folosite pentru vopsirea tavanului, pentru a induce copilului care le priveste seara, la culcare, o senzatie de liniste.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie