Cu cine seamănă bebelușul?

Abia ce a venit pe lume si deja cautam cu febrilitate pe chipul micutului semnele care ne vor face sa declaram cu mandrie: „Cu mine seamana!. Sau sa ne intrebam cu o (mica) doza de spaima: „Oare o sa ramana cu nasul asta mare toata viata? sau „Cine o fi avut parul cret la noi in familie? Parca bunicul, cand era mic?. Cu cine seamănă bebelușul și de ce. Uite câte ceva despre capriciile geneticii:

 

„Loteria genetica ne rezerva insa surprize nenumarate: sa castigam la „6 din 49 este mult mai probabil decat sa obtinem cu exactitate profilul viitorului nostru copil (fie si doar cel fizic, ca sa nu mai vorbim de personalitate).
Exista atat de multe combinatii posibile, incat un singur cuplu poate da nastere la 70 miliarde de copii diferiti. Asta, pentru ca fiecare celula din organismul uman are 80.000 de gene distincte. In principiu, jumatate dintre acestea sunt date de tata, iar jumatate – de mama.

Si totusi, de ce fiul sau fiica unei perechi nu seamana mai niciodata exact jumatate cu tatal sau si pe jumatate cu mama sa? In special, din cauza ca exista gene „dominante si „gene recesive, primele fiind mai puternice decat altele si avand mai multe sanse sa se manifeste in mod evident.

Pe de alta parte, genele recesive se pot manifesta peste generatii – ele au fost prezente la unul dintre parinti, dar in forma latenta: iata de ce copilul poate semana foarte bine cu bunicul sau cu matusa sa.

 

Inteligenta se mosteneste?
Fara indoiala, dar, daca nu e stimulata din copilarie, se poate pierde mare parte din talentul nativ al copilului.

Foarte importante pentru IQ-ul de la maturitate sunt rabdarea, capacitatea de a invata si de a fi pasionat de un lucru, iar asta se obtine numai prin antrenament si prin atentia continua a parintilor la educatia intelectuala a celui mic.

Inca de dinainte de a-si dezvolta limbajul, cel mic trebuie stimulat sa gaseasca placere in jocurile logice, de construit, de colorat si in povestile citite seara (vezi și cum să-i spui povești)

 

Trasaturile parintilor Copilul va avea
Ochi caprui + albastri sau verzi migdalati + rotunzi caprui sau caprui deschis usor migdalati
Nas acvilin+mic, carn acvilin
Urechi cu lobul mare + mici mari
Piele inchisa+deschisa o nuanta intre cele doua
Par inchis+deschis
buclat+lins
des+rar
inchis
buclat
des
Gropite in obraji da+nu da
Maini si picioare mari si puternice+mici si delicate mari si puternice

 

Si daca parintii sunt grasi?
Este foarte posibil ca si copilul sa aiba o predispozitie genetica, mai ales daca amandoi parintii au probleme cu greutatea. Atentie la dieta seamana 1copilului si obisnuiti-l de mic sa fie activ, respectiv sa faca un sport.

Ce sanse sunt sa…
Atata timp cat combinatiile posibile de gene sunt aproape infinite, pare o utopie sa ghicesti dinainte trasaturile fizice pe care le va avea copilul tau.

Dar, pe de alta parte, e cert ca macar unele dintre trasaturile celor mici vor fi mostenite de la parinti, chiar daca exista „riscul ca alte trasaturi sa „sara doua sau trei generatii. Desi parintele are acele gene in organism, acestea nu s-au manifestat la el insusi.

In plus, unele gene pot avea o amprenta mai puternica decat altele, crescand astfel sansele de a fi mostenite de copil. In tabelul de mai jos sunt prezentate, combinatiile cu mai mari probabilitati, identificate de cercetatori geneticieni.

Mi-as dori sa fie mai inalt…
Stiai ca exista diferite formule pentru a-ti face o idee despre inaltimea pe care o va avea copilul? Se ia in considerare faptul ca 80% din inaltime este determinata de combinatia de gene mostenite de la mama si tata, iar 20% tine de mediul ambiant in care creste copilul, de alimentatie etc.

Rezultatul se afla luand in calcul aceste variabile, plus marja de eroare, de maxim 8 cm, posibila (respectiv, daca rezultatul tau este 180 cm, este posibil ca baiatul sau fata sa aiba la maturitate minim 172 cm si maxim 188 cm).

Copilul va avea Rh negativ daca ambii parinti il au negativ. Este posibil ca, din doi parinti cu Rh pozitiv sa se nasca un copil cu Rh negativ.

 

Daca e baiat Daca e fata
Adauga 13 la inaltimea mamei, in centimetri. Scade 13 din inaltimea tatalui, in centimetri.
Aduna numarul obtinut la inaltimea tatalui. Aduna numarul obtinut la inaltimea mamei.
Imparte rezultatul la 2. Imparte rezultatul la 2.
Exemplu:
162 cm (inaltimea mamei) + 13 = 175 cm
175 + 179 = 354 cm
354: 2 = 167 cm
Exemplu:
179 cm (inaltimea tatalui) – 13 = 166 cm
166 + 162 = 328 cm
328: 2 = 164 cm

Fă calculele mai ușor, folosind calculatorul de înălțime:

 

 

foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul