Cu copilul la ortoped

Daca-si fractureaza oasele, cu siguranta-l vei duce la ortoped. Insa pentru probleme mai putin acute, vei recurge la un consult de specialitate?

ortoped, sanatate, ghips, fractura

Nu este de mirare ca la cata energie si neastampar au copiii nostri, fracturile reprezinta a patra cauza de traumatisme in randul pustilor cu varsta mai mica de sase ani.

Stii cum sa recunosti o fractura? In randurile de mai jos vei afla o serie de detalii interesante legate de fracturi si multe alte probleme ortopedice ale micutilor.

Daca strengarii ar merge la ortoped doar pentru oase rupte, viata ar fi mai simpla pentru doctori. Sunt insa o multime de alte probleme ortopedice:

  • leziuni produse in cadrul diferitelor activitati sportive, scolioza (curbura anormala a coloanei vertebrale),
  • defecte din nastere ale aparatului locomotor,
  • artrita reumatoida (o afectiune inflamatorie ce poate debuta in copilarie),
  • tulburari de mers sau ale pozitiei verticale,
  • tumori de cauze diverse (benigne sau maligne).

De aceea, nu ignora nici o jena, schiopatare sau alt simptom pe care-l arata copilul.

Osul s-a fracturat daca:

  • La momentul impactului se aude cum plesneste!
  • Se simte si se aude cum scrasnesc fragmentele osoase.
  • Local, zona este rosie, umflata, dureroasa si apare deformare.
  • Se vad fragmentele osoase.

Clasificarea fracturilor
Daca pielea este intacta, fractura este inchisa, insa daca prin piele ies fragmente osoase, vorbim despre o fractura deschisa, mult mai grava.

O alta impartire se face in functie de numarul fragmentelor osoase care au rezultat din ea: fractura simpla produce doua segmente, pe cand una cominutiva duce la aparitia mai multor fragmente osoase.

Daca, in ciuda fracturii, fragmentele osoase se gasesc nedeplasate, fractura este fara deplasare, spre deosebire de o fractura cu deplasare, pentru a carei vindecare este necesara interventia chirurgului ortoped.

Care este diferenta dintre ghips si atela?
Sunt situatii in care montarea unei simple atele este suficienta, atela furnizand un suport imobil doar pe o singura latura a leziunii (fractura minora, luxatie etc.).

Ghipsul, sau mai exact „aparatul ghipsat', asigura o imobilizare completa (360°) a membrului fracturat. Rolul lui este acela de a impiedica fragmentele osoase sa se miste unul fata de altul.

Aparatul ghipsat este format din doua straturi: unul moale (strat gros de vata) care se aplica direct pe piele, peste care se infasoara tifon umezit impregnat in ghips, care se va rigidiza formand stratul rigid, dupa ce se usuca (uscare completa: una – doua zile).

E fractura! Cum il ajuti?
Daca ai recunoscut o fractura inchisa (pielea este intacta) sunt cinci pasi pentru a-l ajuta:

  1. Indeparteaza hainele prin taierea lor cu o foarfeca sau cutit, cu mare grija, sa nu ranesti carnea.
  2. Aplica gheata local: are rolul de a diminua inflamatia si durerea locala; copilul iti va multumi.
  3. Imobilizeaza membrul respectiv cu o atela artizanala (o creanga groasa, decupaj dintr-o cutie de carton, niste ziare facute sul) suficient de lunga pentru a trece dincolo de articulatiile de deasupra si de dedesubtul fracturii.
  4. Mergi cu pustiul la camera de garda a unui spital de urgenta sau a unui spital din apropiere; anumite fracturi se pot agrava pe masura ce trece timpul. In plus, durerea micutului este acuta.
  5. Nu-i da de mancare – in felul acesta il pregatesti pentru anestezie, in cazul in care se impune o interventie chirurgicala. Daca traumatismul a fost sever sau fractura este deschisa este de importanta vitala sa nu deplasezi copilul si sa chemi de urgenta o ambulanta (suna la 112 sau 961 de pe orice telefon fix sau mobil)!

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate