Cu copilul prin lume

Acum, cand nu mai ai nevoie de vize, te-ar ispiti o calatorie in Grecia, Spania sau cine stie unde, dar eziti in privinta celui mic.


Daca nu a implinit inca sase ani, n-are nici un rost sa-l luati cu voi, fiindca se va plictisi vizitand monumente sau muzee, isi va pierde rabdarea seara, la restaurant, sau, chiar daca ii vor placea unele locuri, probabil ca va uita mare parte din ce a vazut.

De aceea, gandeste-te bine daca e cazul sa-l luati si pe el in voiaj, pentru ca un copil are nevoie de multa atentie. Ar fi bine de stiut daca veti intalni si alti copii in calatorie, asa incat micutul vostru sa aiba un tovaras de joaca.

Daca mergi in concediu cu copilul, gandeste-te la:

Acte:
Micutul are pasaport? Tarile Uniunii Europeane in care se poate circula fara pasaport sunt: Irlanda, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Franta, Spania, Portugalia, Germania, Austria, Slovenia, Italia, Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Grecia.

In principiu, copilul poate fi trecut pe pasaportul unuia dintre parinti (pentru asta e nevoie de acordul celuilalt parinte, in declaratie notariala). Daca urmeaza sa calatoreasca singur, i se poate face pasaport individual, ca unui adult. Obtinerea unui pasaport individual nu atrage dupa sine anularea pasaportului in care micutul era trecut initial.

Bani:
In mod normal, agentiile de turism ar trebui sa ofere gratuitate copiilor sau macar o reducere de 50%, lucru care nu se intampla intotdeauna. Unele agentii acorda gratuitate numai copiilor cu varste pana in patru ani, celor care au intre patru si 12 ani cerandu-li-se 80% din tarif. Alte agentii acorda gratuitate copiilor sub 12 ani, cu conditia sa fie insotiti de doi adulti. In aceasta situatie, probabil ca solutia cea mai convenabila este tot cea a excursiei pe cont propriu.

Transport:
Daca mergeti cu avionul sau cu trenul, este util sa stiti ca toate companiile aeriene acorda gratuitate copiilor sub doi ani si au o politica de reduceri intre 30-50% pentru copiii pana in 12 ani. In ceea ce priveste transportul pe CFR, elevii beneficiaza de o reducere de 50% pe anumite trasee (pana la Praga), in rest, acestia platind tarif intreg. Daca Juniorul n-a mai calatorit cu avionul pana acum, descrie-i zborul ca pe o experienta minunata.

Program:
Daca iti iei si copilul in voiaj, sa nu te surprinda faptul ca el va avea un cuvant serios de spus in impunerea programului. Va tine mortis sa-l duceti la Disneyland, cei peste 30 euro/persoana fiind o notiune abstracta pentru el. Dar asta nu e tot: chiar atunci cand veti merge acolo unde vreti voi (sa vizitati o catedrala gotica, sa zicem), el va insista – fara nici o mila pentru picioarele voastre umflate – sa urcati pana in turn.

Daca v-ati propus sa ajungeti in SUA, trebuie sa luati in calcul faptul ca in unele state (California, de exemplu) copiii nu sunt admisi – nici macar impreuna cu parintii! – in restaurante sau cazinouri. Intr-o excursie, un copil poate insemna o cheltuiala in plus: dulciuri, inghetate, parcuri de distractie, gradini zoologice etc. Dar exista si o compensatie: in cele mai multe muzee copiii beneficiaza de intrare gratuita.

Text: Irina Dimiul; Foto: Ambasada Elvetiei.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii