Cum ai grija de sarcina ta inca din primul trimestru: 3 sfaturi utile pentru viitoarele mamici

Felicitari, in burtica tau se dezvolta deja un pui care prinde contur pe zi ce trece, de aceea ai ales sa te informezi ce trebuie sa faci pentru a fi sanatoasa, atat tu cat si copilul tau. Sfaturile de mai jos sunt menite sa te indrume si sa iti asigure o baza informationala despre cum poti sa ai mai bine grija de tine in aceasta perioada minunata:

1. Fa-ti analizele recomandate de medicul tau

Recomandarile si indicatiile specialistului care iti monitorizeaza sarcina sunt foarte importante si iti dau certitudinea ca totul merge pe un fagas normal. De exemplu, ia in considerare recomandarile pentru analizele de sarcina care se efectueaza in primul trimestru, cum ar fi analiza pentru morfologie de prim trimestru si care verifica conformatia corecta a fatului.

In acelasi timp, morfologia fetala este esentiala, pentru ca depisteaza posibile boli sau schimbari in dezvoltarea bebelusului. Aceasta se face in fiecare trimestru de sarcina in saptamanile 11-14 (morfologia de trimestru 1), in saptamanile 20-24 (morfologia de trimestru 2) si in saptamanile 30-32 (morfologia de trimestru 3).

2. Consuma hrana sanatoasa din surse sigure

Incearca sa consumi alimente variate si sa nu treaca o zi fara fructe si legume. O dieta echilibrata iti asigura atat tie, cat si bebelusului, toate vitaminele si mineralele necesare. Atentie: alimentele trebuie sa fie din surse sigure, gatite corespunzator (carnea cruda si ouale crude sunt interzise), iar fructele si legumele sa fie spalate cu atentie inainte sa le consumi.

Asadar, incearca sa incluzi in dieta zilnica cinci portii de fructe si legume (o portie are 80 de grame), carbohidrati de calitate (paine neagra, cereale, orez) si lactate. In acelasi timp, include doua portii pe saptamana de peste bogat in acizi grasi precum somonul, sardinele si macroul. De asemenea, pestele este bogat in vitamina D, minerale si Omega 3, ceea ce ajuta la dezvoltarea armonioasa a sistemului nervos la fat. La fel de important este sa te hidratezi corespunzator, pentru a avea un un indice bun al tensiunii arteriale.

3. Ia-ti suplimentele in fiecare zi

Din grupul suplimentelor alimentare recomandate in sarcina, foarte important este acidul folic. Acesta are o mare influenta in dezvoltarea tubului neural, iar in functie de rezultatele analizelor care ti-au fost recomandate in sarcina este posibil sa ai nevoie de o doza mai mare de acid folic sau de alte suplimente. Asculta recomandarile medicului cu atentie si urmeaza intocmai toate indicatiile.

In primul trimestru de sarcina, greturile si varsaturile pot influenta aportul de hrana pe care il consumi si astfel se poate  limita accesul la minerale si vitaminele de care ai nevoie. De aceea, majoritatea specialistilor iti vor recomanda suplimente alimentare special gandite pentru nevoile tale si ale bebelusului tau.

Pe tot parcursul celor noua luni, informeaza-te doar din surse sigure si intreaba-l orice pe medicul care iti urmareste sarcina, dar mai ales, bucura-te de transformarile prin care trece corpul tau.  

Sursa foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire