Cum alegi cărțile potrivite pentru copilul tău în funcție de vârstă

Sursă foto: Freepik

Copilul tău poate îndrăgi lectura încă din primii ani de viață, dacă îl ajuți să aleagă poveștile potrivite. Menține-i interesul pentru citit pe tot parcursul copilăriei și adolescenței. Achiziționează cărți adecvate preferințelor lui, pentru a-i încuraja pasiunea. Iată câteva recomandări de romane, corespunzătoare vârstei. 

Cărțile potrivite pentru copii în funcție de vârstă

În prima parte a copilăriei, poveștile ar trebui să aibă scris mai mare și să fie însoțite de ilustrații. Axează-te pe acțiuni simple, cu un final fericit și cu personaje memorabile. Odată cu trecerea anilor, alege romane cu protagoniști complecși și cu un fir narativ intrigant. În plus, alege cărți în funcție de preferințele copilului tău adolescent de 12-14 ani, astfel încât să îi stimulezi pasiunea pentru citit. 

Cărți pentru 0-2 ani

Bebelușii pot fi atrași de cărțile cu multe ilustrații și fotografii, care să reprezinte obiecte familiare, cum ar fi animale, fructe, legume și oameni. Urmărește simplitatea și contrastul mai mare. De asemenea, oferă-le o experiență tactilă deosebită, cu ajutorul paginilor din diferite materiale. 

Cărți pentru 3-6 ani

Subiectele preferate de copiii de 3, 4 sau 5 ani sunt inspirate din lumea înconjurătoare. Protagoniștii au aceeași vârstă ca a lor și trec prin situații pe care cei mici le pot recunoaște din viața reală. Cărțile trebuie să aibă ilustrații atrăgătoare și scris mare. Mai mult, în această etapă sunt potrivite poveștile cu animale sau cu jucării, precum „Iepurele de catifea', de Margery Williams, cu ilustrații de Dan Ungureanu.

Cărți pentru 7-10 ani

Personajele și firul narativ devin mai complexe, iar cărțile pot fi împărțite pe capitole. Majoritatea volumelor sunt încă însoțite de ilustrații sau fotografii atrăgătoare. Două serii de cărți care au cucerit copii sunt „Jurnalul unui puști', de Jeff Kinney, și „Însemnările unei puștoaice', de Rachel Renee Russell. 

Cărți pentru 11-12 ani

Copiii cu această vârstă îndrăgesc cărțile pline de mister, cu aventuri și situații palpitante. De asemenea, acțiunile pot fi învăluite în magie, așa cum se întâmplă în celebra serie „Harry Potter', scrisă de J.K. Rowling. În plus, un personaj iubit de cei mici sau de adolescenți este Olguța, protagonista seriei cu același nume, creată de Alex Moldovan.

Cărți pentru 13-14 ani

În bibliotecă, alături de volumele de ficțiune și de romanele SF, poți adăuga cărți biografice, cu informații de cultură generală, despre artă, istorie sau alte domenii de interes pentru copilul tău, ex: „Istoria artei', scrise de E.H. Gombrich.  

Cărți pentru 14+ ani

Adolescenții pot descoperi lumi utopice, povești suprarealiste, romane thriller sau alte genuri captivante, precum ficțiune istorică. Spre exemplu, cel de-Al Doilea Război mondial este creionat de Ada, o fetiță din Londra. Autoarea Kimberly Brubaker Bradley scrie istorisirea în volumele „Războiul care mi-a salvat viața' și „Războiul care m-a învățat să trăiesc'.

Alege cărțile potrivite pentru copilul tău, în funcție de vârstă și de interesele sale. Astfel, îi poți deschide calea către lectură și îl ajuți să descopere atât lumi noi și personaje de la care are de învățat, cât și informații utile.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial