Cum alegi imbracamintea copilului

Copilul a inceput sa mearga de-a busilea sau deja sare si alearga si trebuie sa-i schimbam garderoba de bebelus. Iata cateva criterii de care sa tii seama in alegerea noii garderobe.

Este importanta calitatea tesaturilor: materialele recomandate sunt bumbac, lana, in, matase.

Fibrele naturale sunt de preferat in locul celor sintetice deoarece lasa pielea sa respire, absorbind umiditatea corporala, in timp ce materialele sintetice resping umiditatea.

Este important ca hainele pe care le alegi sa reziste la spalaturi frecvente. Copiii se murdaresc foarte des si uneori petele nu ies daca hainele sunt spalate la temperaturi scazute.

Alege deci hainute care pot fi spalate cel putin la 40 de grade si din materiale rezistente, ale caror culori sa nu iasa sau sa se intinda la spalare.

Hainele trebuie sa ii favorizeze autonomia copilului, sa fie confortabile. Nu alegeti haine cu nasturi mari, greu de deschis, bretele stramte, inchizatori la spate sau modele extravagante in care copilul sa nu se poata misca in voie.

Copilul trebuie sa fie capabil sa se imbrace si sa se dezbrace pe cat posibil singur. Evitati maieurile stramte, multi copii nu suporta hainele prea mulate pe corp.

Nu il supraincarcati cu haine, cu cat copilul este mai acoperit, cu atat mai greu se va misca. In plus, daca ii este prea cald, va ramane pasiv si plictisit, din cauza caldurii obositoare.

Evitati hainele sofisticate si inutile si imbracati-i cat mai simplu si mai natural.

Unii copii sunt acoperiti cu 4,5 straturi de haine, nemaiputandu-se misca din cauza camasilor, puloverelor si a jachetelor. Acesti copii acoperiti sunt si mai vulnerabili din punct de vedere fizic si ca racelile nu sunt datorate sezatiei de rece, ci virusurilor.

In concluzie, a imbraca un copil peste masura nu il face sa se simta mai bine, nici nu previne eventualele raceli, nu il face decat sa stea nemiscat.

Locul hainelor

Puteti lua o piesa de mobilier joasa si accesibila cu casete sau sertare si chiar cutii, pentru a separa hainele (bluzite, sosete, pantaloni etc). Puneti si o oglinda langa dulapul cu haine, pe masura copilului, mai ales daca aveti o fetita.

Grija pentru haine

Putem sa-i invatam sa aiba grija de hainele lor, propunandu-le sa-si spele singuri manusile sau caciula, intr-un mic lighean. Puteti sa-i cereti sa va ajute sa intindeti rufele dupa spalare. Intotdeauna cand ii alegeti hainele, intrebati si copilul ce ar vrea sa poarte.

Limitarea numarului de haine

Puteti reduce numarul de haine la cele care sunt cu adevarat necesare sau sa aiba mai multe perechi similare. Lasati la o parte nelinistile ca se poate murdari sau comentariile celorlati.

Daca un copil este lasat liber, pentru a experimenta, el se va murdari foarte repede, aceasta fiind insa calea de a recunoaste placerea de a fi curat si a dezvoltarii motorii pana cand va fi capabil sa nu se mai murdareasca.

O varianta ar fi sa-l imbracati cu haine uzate, pentru a nu murdari hainutele mai noi. In societatea moderna un copil murdar inseamna o mana neglijenta, iar copilul trebuie sa arate tot timpul impecabil si ca poaspat scos din cutie. Acest lucru nu se aplica si acum cateva decenii, cand copii aveau mai multa libertate.

Recomandari:

  • pantaloni largi, nu stramti, pentru a permite o usoara imbracare si libertate de miscare
  • fustite deasupra genunchiului, cele lungi fiind mai incomode si putandu-se impiedica in ele
  • paltonase scurte, deasupra genunchiului si nu foarte groase
  • evitati jachetele rigide, care impiedica miscarea
  • maneci cu elastic
  • inchizatori cu fermoar, sunt mai rapide decat cele cu nasturi
  • hainele trebuie sa aiba buzunare, unde copilul as-si poata pune „comorile”

Sursa: Avem un copil! 0-3 ani', Ed. All

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton