Cum alegi umidificatorul pentru camera bebelusului

Pentru a mentine un nivel de umiditate optim si pentru a asigura confortul bebelusului, un umidificator ti-ar putea fi de real ajutor. Iata cum alegi umidificatorul pentru camera bebelusului si de ce trebuie sa tii cont atunci cand il cumperi.

Cum alegi umidificatorul pentru camera bebelusului

Exista numeroase tipuri de umidificatoare din care poti alege, ceea ce poate sa ii faca pe parinti chiar mai confuzi. Sa fie unul cu aer cald sau rece? Traditional, cu vaporizare sau cu ultrasunete? Iata cateva informatii de care sa tii cont:

Primul lucru pe care trebuie sa il stii e ca umidificatoarele se impart in doua mari categorii: cu aer cald sau cu aer rece.
Amandoua tipurile sunt eficiente, asa se face ca de multe ori aceasta decizie tine doar de preferinte. Exista insa si diferente intre ele:

Umidificator aer cald si rece

Umidificatorul cu aer cald

Umidificatoarele cu aer cald folosesc un element de incalzire care fierbe apa si produce aburul, foarte similar cu o cratita cu apa pusa pe foc.
Datorita simplitatii ce sta la baza dispozitivului, acest tip de umidificatoare tind sa fie mai ieftine, mai silentioase si sa se defecteze mai greu in timp, comparativ cu umidificatoarele cu aer rece.
Umidificatoarele cu aer cald fac camera sa para mai calda, lucru care le permite parintilor sa scada nivelul de caldura din camera, evitand consecintele uscarii aerului prin incalzirea traditionala (uscarea mucoaselor, nas infundat).

Cel mai mare dezavantaj al umidificatorului cu aer cald este riscul de arsuri. Cum fara foc nu exista fum, nici fara apa fiarta nu poate exista abur.

Daca umidificatorul este daramat sau cade de la inaltime, cel mic ar putea suferi consecinte grave. Copiii se mai pot rani si punand mana sau fata pe zona in care aburul este eliminat, lucru care este cel putin la fel de periculos.

Daca optezi pentru un umidificator cu aer cald, e foarte important sa pozitionezi dispozitivul intr-un loc inalt, care nu este la indemana copilului si de unde nu poate trage de cablu, incat aparatul sa cada pe el.

Umidificatorul cu aer rece

Umidificatorul cu aer rece este gandit special pentru a preveni acest tip de accidente. Exista insa riscuri si cand vine vorba de umidificatorul cu aer rece.
Daca nu este curatat frecvent, umidificatorul cu aer rece devine mediul propice pentru ca bacteriile si mucegaiul sa se dezvolte in voie.
Odata imprastiate in aer, microorganismele sunt usor de inhalat si iti pot imbolnavi copilul si pe ceilalti membri ai familiei.

In ciuda riscului de accidentare prin oparire, medicii pediatri tind sa recomande tot umidificatorul traditional, cu aer cald, in detrimentul celor cu aer rece.
„Aburul fierbinte este mai curat. Un vaporizator distruge microbii prin convertirea apei in abur, ceea ce ucide orice bacterie ar exista.”, este explicatia unui medic pediatru, Dr. William Sears.

Umidificator cu ultrasunete sau cu evaporare?

Umidificatorul cu ultrasunete

Daca decizi sa optezi pentru un umidificator cu aer cald, urmatorul pas va fi sa decizi daca il preferi traditional sau iti doresti un umidificator cu ultrasunete, o tehnologie mai avansata.

Umidificatorul cu ultrasunete foloseste o frecventa inalta de sunete pentru a „sparge” moleculele de apa, rezultand o umidifate foarte fina si hidratanta.

Sunt silentioase si eficiente, ocupa mai putin spatiu si folosesc mai putina energie electrica decat umidificatoarele cu evaporare, insa sunt si mai scumpe si e mai probabil sa se defecteze decat alternativa traditionala.

Din pricina faptului ca umidificatoarele cu ultrasunete nu vin dotate cu filtre, uneori produc o pulbere alba fina, ce poate fi gasita pe si in jurul aparatului.
Acest reziduu nu este periculos, ci sunt un produs secundar al minerarelor prezente in apa. Desi pulberea nu este periculoasa, poate fi enervanta, mai ales daca apa din zona ta este dura.

Umidificatorul cu evaporare

Umidificatoarele din gama de top produc un aer umed si rece, printr-un proces de ventilare. Aceste modele functioneaza tragand aer printr-un filtru saturat cu apa si imping inapoi in camera aerul incarcat cu umiditate, filtrand mineralele si alte impuritati din apa.
Acest tip de umidificatoare este mult mai scump, necesita spatiu mai mare si consuma mai mult curent decat umidificatoarele cu ultrasunete, iar ventilatorul poate face aparatul zgomotos.

Costuri ascunse

In cazul umidificatoarelor cu aer rece, neexistand o rezistenta care sa se incalzeasca, pe termen lung economisesti bani la curent.

Cu toate acestea, umidificatoarele cu aer cald, odata cumparate, nu necesita mari intretineri. Acest lucru nu e valabil si pentru umidificatoarele cu aer rece, ce au nevoie periodic de filtre, apa distilata, in cazul umidificatoarelor cu ultrasunete.

Sursa: thespruce.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton