Cum combați canicula?

Copiii sub 4 ani și adulții peste 65 sunt cei mai afectați de căldură. Ei nu își pot regla foarte bine 'termostatul' astfel încât să facă față temperaturilor ridicate.

 

Paradoxal, cei mici (ca și noi, de altfel) suferă mai tare de căldură seara. Asta din cauza faptului că peste zi asfaltul și betonul din care este construit un bloc acumulează căldura de peste zi, pe care o eliberează seara.

Valurile de căldură pot provoca deshidratare, oboseală, dureri de cap, greață, episoade de vărsături, iritabilitate, hiperventilație (respirație rapidă)

Cei mici, care nu vorbesc încă, nu pot spune ce îi deranjează, dar după expunerea prea mult în căldură devin foarte iritabili.

Ce poți face:

  • Ieșiți în parc foarte de dimineață și apoi seara târziu, când valul de căldură a trecut. Dacă aveți aer condiționat, setați-l pe o temperatură foarte joasă doar când sunteți plecați. Când vă întoarceți, casa va fi răcoroasă, numai bună pentru dormit, iar voi veți evita riscurile expunerii la aer condiționat.
  • Nu ține prea mult copilul în cărucior – materialul se supraîncâlzește, iar cel mic nu are suficient aer.
  • Agață prosoape ude la fereastră pentru a răcori aerul
  • Folosește ventilatoare, dar nu îndreptate direct către copil.
  • Folosește așternuturi de bumbac ce absorb transpirația și dimiunează riscul de apariție a iritațiilor cauzate de căldură.
  • Pune-l pe cel mic în pățuț doar în scutec și îndepărtează toate animalele pufoase din patul lui (dacă le țineai acolo)
  • Dă-i să bea apă și lichide la 10-15 minute (este de preferat să bea mai multe înghițituri mici, decât un pahar mare odată, căci va transpira excesiv).Dacă îi place limonada, dă-i să bea, îl răcorește. Fă-o ceva mai diluată decât pentru tine, totuși.
  •  Mută ora de băiță de seara în mijlocul zilei și fă-i baie cu apă călâie, nu rece!
  • Chiar dacă aveți aer condiționat, pe timpul  în care stați în casă, nu-l setați la temperaturi foarte joase, diferențele prea mari între temepratura de afară și cea din casă dau peste cap 'termostatul' natural al copilului și așa încă nu foarte bine pus la punct.

Foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton