(P) Cum cresti un copil independent?

Ca părinți ne simțim extraordinar atunci când copiii au nevoie de sprijinul nostru, când ne cer îndrumare sau afecțiune. Trebuie să ne amintim însă că, scopul parenting-ului este acela de a-l forma pe cel mic spre a deveni un adult care acționează independent și ia propriile sale decizii. Orice decizie oricât de mică pe care o iau cei mici, de-a lungul timpului devine o experiență de învățare, utilă în procesul de formare a unor indivizi independenți.

Soluții de parentig pentru dezvoltarea socio-emoțională a copilului

Iată câteva ponturi recomandate de psihologi prin care copilul va ajunge să își îmbrățișeze independența:

  • Concentrați-vă pe efort

Majoritatea copiilor simt teamă atunci când sunt puși în fața unei decizii pe cont propriu sau când trebuie să facă un lucru nou. Anxietatea simțită provine din teama de eșec. Orice pas înainte este important, oricât de mic ar fi. Încurajați copiii să iasă din zona de confort, să încerce un lucru nou, să își exprime ideile, să ofere soluții la mici probleme, fără presiunea de a reuși, de a câștiga ceva sau de a fi perfecți. Eliminarea fricii de a fi certați, de a fi umiliți sau puși la colț îi motivează pe cei mici să își asume sarcini tot mai importante pe viitor. Cuvinte încurajatoare vor face întotdeauna minuni. Mizați pe asertivitate când doriţi să îi încurajaţi şi să le comunicaţi idei ce i-ar putea ajuta să îmbunătăţească activitatea desfăşurată. Fiţi atenţi la necesităţile celor mici şi nu încercaţi să îi forţaţi să progreseze. Rezultatele se văd în timp când micuţii îndeplinesc sarcinile cu plăcere, iar bazele construite vor fi solide. 

  • Implicarea în sarcinile casnice

Fiecare membru din familie are o contribuție la organizarea sarcinilor zilnice. De la organizarea jucăriilor, la așezarea tacâmurilor pentru masa de prânz – toate acestea conferă sentimentul de apartenență la un grup și de a fi util cu ceva, fapt care îi va motiva pe juniori să dorească să participe și mai mult. 

Familia este cel mai important mediu al copiilor. Cei mici au obiceiul de a prelua comportamentele adulţilor. Ca implicarea micuţilor să aibă rezultate este recomandat ca şi părinţii să fie activi. Munca de echipă şi implicarea întregii familii în activități casnice vor face treaba mai plăcută și îi va responsabiliza pe copii. Efectele participării la sarcinile casnice vor fi mult mai profunde, cei mici vor deveni şi mai sensibili şi vor înţelege că toţi membrii familiei au drepturi şi îndatoriri. 

Toate sarcinile casnice pot fi împărţite, nu doar cele ce ţin de cameră micuţului. De la supraveghere fratelui  mai mic, la plimbarea căţelului sau curăţarea litierei pisicii sunt activităţi ce îi vor responsabiliza. Astfel de activităţii îi vor face să se simtă importanţi. 

  • Socializarea cu cei de vârsta lui

O idee excelentă sunt taberele de vară pentru copii. Acum este ocazia să îl implici pe cel mic în activități concepute pentru vârsta lui, alături de alți copii. Astfel, cei mici învață munca în echipă, să comunice sănătos și să ofere sprijin la diverse ateliere și activități de grup.

Motivează copilul să depășească zona de confort și să își asume riscuri și responsabilități conform vârstei, drept condiție pentru a deveni un adult uimitor. Taberele de vară Wind Discovery conferă suport în formarea adultului sănătos din punct de vedere emoțional, prin ateliere de creație, activități în natură, menite să dezvolte copilului abilitățile de comunicare, socializare și de supraviețuire într-o atmosferă relaxată. Descoperă mai multe detalii pe https://www.winddiscovery.ro/. Hai cu noi în tabără și bucură-te de o vară de neuitat în care combini eficient activitatea fizică cu cea culturală, istorică sau creativă!


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton