Cum găsești bona perfectă

Bona perfectă, ce mamă care nu are cu cine-și lăsa copilul nu o caută? Bineînțeles că nu vei alege decât o femeie responsabilă și de încredere. În plus, de la ea se cer multe alte calități. Astfel, e foarte greu de găsit.

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune: „Bona trebuie să o alegi împreună cu soțul tău și în măsura în care copilul manifestă interes față de ea. Dacă cel mic este însă agitat când o vede, plânge prea mult și nu se poate liniști, trebuie să reconsideri alegerea”.

 

 

Caută și ai răbdare

Cheia pentru a reuşi să găseşti bona perfectă este să știi foarte bine ce cauți. În primul rând, te vei gândi la ce nevoi are copilul tău și abia apoi la criteriile tale și ale soțului tău. În plus, trebuie să ai suficientă răbdare, pentru că s-ar putea să dureze destul de mult până dai de persoana potrivită.

Ar trebui să le împărtășești dorința ta prietenilor și rudelor, pentru că s-ar putea ca unul dintre ei să cunoască o persoană care corespunde cerințelor voastre și este disponibilă. Poți da și anunț într-un ziar sau apela la o agenție care se ocupă de plasarea bonelor. Mai există și fundații care oferă cursuri de calificare pentru această meserie și apoi încearcă să le găsească de lucru. Una dintre ele este chiar Crucea Roșie. Astfel, apelând la mai multe metode, vei avea mai multe candidate pe care să le chemi la interviu și vei avea de unde alege.


Triază candidatele

La interviu, pregătește-ți un set de întrebări despre experiența ei de muncă și de lucru cu copiii. Află care este opinia ei despre educație și care sunt părerile despre diverse probleme, cum ar fi ce să faci atunci când copilul este nervos sau nu vrea să te asculte.

Fă în așa fel ca micuțul să vadă și el posibila bonă și să stea câteva minute cu ea, pentru a observa cum interacționează. Reacția copilului este foarte importantă și spune multe. Ascultă-ți și instinctul de mamă atunci când faci alegerea, dar nu uita nici să vorbești cu foștii angajatori ai bonei sau cu persoane care o cunosc mai bine. Uneori, nu este necesar să mai fi lucrat în branșă. Simplul fapt că și-a crescut bine propriii copii sau/și nepoți poate fi suficient. Dar oricum, este bine să o supui la un test de o zi, pentru a vedea dacă este într-adevăr alegerea corectă. Ai putea să faci asta cu două-trei „finaliste”, bineînțeles, plătindu-le orele de muncă.


(Prea) multe cerinţe

Meseria de dădacă pare una pe care o poate face oricine, fără să aibă cine știe ce calificări, dar mamele cer multe calități de la o bonă. Printre acestea se numără:

  • experiență cu copiii;
  • să știe să se poarte cu ei, să cunoască jocuri și cântecele (mai ales dacă ai copil de vârsta grădiniței);
  • dacă e școlar, ar trebui să îl poată ajuta la teme;
  • dacă bona știe o limbă străină, acesta ar putea fi un avantaj;
  • să nu fie nici prea tânără, nici prea în vârstă;
  • să fie o persoană serioasă, cinstită, discretă;
  • să fie sănătoasă, disciplinată, prietenă cu igiena;
  • dispusă la angajament pe termen lung (nu vrei să o schimbi imediat ce copilul s-a obișnuit cu ea)
  • disponibilă să stea peste program (pot exista situații neprevăzute);
  • să cunoască principiile de hrană sănătoasă pentru copii și să le aplice etc.

 

Misiune imposibilă

O persoană care să corespundă tuturor cerințelor tale este greu, dacă nu aproape imposibil de găsit, dar cu puțină perseverență, misiunea va fi îndeplinită.

Poți apela la agenții specializate. Avantajul birourilor de plasare a personalului de interior (menajere, baby-sitter etc.) este că acestea nu numai că fac un profil al bonei, bifând ceea ce vă interesează, dar le întocmesc și dosare, astfel încât femeile să poată fi găsite în cazul în care se întâmplă să dispară ceva din casă și ele ar dori să-și piardă urma.

Unii părinți optează pentru camere de supraveghere, astfel încât să știe ce se întâmplă în lipsa lor. Alții apelează la serviciile unei creșe particulare. Costă aproximativ tot atât cât o dădacă, dar are multiple avantaje. Însă majoritatea părinților ia drept bone persoane cunoscute, eventual rude.

 

 

Text: Libertatea pentru femei

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau