Cum gestionezi terorile nocturne la copii

Teroarea nocturna, sau pavorul nocturn, este un tip de tulburare de somn ce apare cu precadere la copiii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani. Teroarea nocturna nu este totuna cu un cosmar, motiv pentru care e foarte important sa stii, ca parinte, sa faci diferenta dintre cele doua si sa stii cum sa reactionezi.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca terorile nocturne sunt hibe misterioase ce apar la trecerile, in mod obisnuit line, dintre fazele somnului.

Terorile nocturne sunt fenomene des intalnite la copiii mici, aproximativ 40% dintre copiii cu varsta mai mare de 2 ani si pana la 6 ani avand parte de aceste episoade.
La majoritatea copiilor, terorile nocturne dipar pana la cel tarziu varsta de 12 ani.

Diferenta dintre cosmaruri si terorile nocturne

Principala diferenta dintre terorile nocturne si cosmaruri este ca in primul caz, copilul nu isi va aminti ce anume l-a speriat peste noapte atunci cand se trezeste.
Cosmarurile trezesc copiii, care nu doar ca isi vor aminti ce au visat urat, dar vor cauta si alinare din partea parintilor si a celor dragi.

O alta diferenta importanta este ca terorile nocturne tind sa apara mai degraba in prima parte a noptii, in timpul somnului lipsit de vise (non-REM).
Cosmarurile apar de regula in ultima parte a noptii, cand faza somnului in care creierul se afla este cea a somnului insotit de vise (REM).

Principalul mod in care parintii isi pot da seama daca a fost vorba de o teroare nocturna sau de un cosmar este insa alta:

Daca cel mic e mai speriat decat tine dimineata, e probabil ca el sa fi avut un cosmar. Daca tu esti mai ingrijorat de comportamentul lui decat este el speriat, este mai probabil sa fi avut o teroare nocturna.

Ce sa faci in cazul terorii nocturne

Teroarea nocturna poate dura cateva minute sau se poate prelungi si sa dureze pana la o ora, chiar.

Copilul este, in acele momente, prins intr-o stare intre adormire si trezire, insa nu este constient de prezenta ta, motiv pentru care e putin probabil sa iti raspunda.

Nu incerca sa il trezesti si incearca sa nu intervii, decat in cazul in care exista riscul ca cel mic sa se raneasca.
In timpul unei terori nocturne, e putin probabil sa iti poti linisti copilul, ba chiar poate deveni mai agitat.

Este dificil sa fii martorul unei terori nocturne in desfasurare, insa e important sa ii vorbesti calm, sa incerci sa-l protejezi de ce s-ar putea lovi si sa astepti sa treaca.

Inainte de culcare, e indicat sa iei aceleasi masuri de precautii pe care le-ai lua daca ai avea de-a face cu un somnambul, deoarece multi copiii ce au terori nocturne sufera si de somnambulism.

Se pot preveni terorile nocturne?

Nu exista un mod clar in care terorile nocturne sa poata fi prevenite, deoarece nu se stie exact ce le cauzeaza.

Ce se stie insa, este ca daca un copil are parte de terori nocturne nu inseamna ca are probleme psihologice, nu inseamna nici macar ca e suparat.

Anumiti factori pot predipune la aparitia terorilor nocturne: daca cel mic are febra sau nu doarme suficient, de exemplu.

Anumite medicamente si cofeina pot contribui la aparitia terorilor nocturne.

Trezirea programata

Daca iei seama ca terorile nocturne ale copilului tau tind sa aiba loc regulat, in fiecare noapte cam la aceeasi ora, le poti preveni prin trezire programata.
Asta inseamna sa il trezesti usor si calm, cu 15-20 de minute inainte de declansarea terorilor nocturne.
Unii specialisti sunt de parere ca aceasta simpla actiune poate declansa o schimbare in fazele somnului, suficienta incat sa previna aparitia terorilor nocturne. Facuta in mod regulat, copilul se poate invata sa se trezeasca singur la aceeasi ora pentru cateva minute, pentru a evita terorile nocturne.
Aceasta metoda nu este una testata insa, si exista oricand posibilitatea ca efectul sa fie total opus, iar trezirea copilului la ora la care de obicei apar terorile nocturne sa ii declanseze acestuia un episod.

Sursa: babycenter.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau