Cum îl afectează boala unui părinte

Boala gravă a unui părinte sau a unui bunic este, la orice vârstă, un moment greu de îndurat, dar, pentru copil, situația este și mai dificilă. Psihologul Cristina Ion-Rădulescu este de părere să nu îi ascunzi adevărul, doar să i-l spui cu foarte mult tact.

Copiii reacționează diferit la aflarea veștii. Unii neagă și se comportă ca și cum nimic nu s-ar întâmpla. Alții sunt plini de mânie și de resentimente și se poartă ca atare. De exemplu, copilul poate să se bată cu colegii la școală sau să fie foarte năzuros acasă. Bineînțeles, nu trebuie să îi tolerezi astfel de comportamente, dar ține cont că acesta poate fi modul lui de a-și manifesta durerea. Ar fi bine să îl ajuți să își exprime necazul. Vorbește cu el despre momentele grele prin care treceți. De multe ori, cei mici adoptă un astfel de comportament dacă în familia lor se instituie un adevărat tabu despre tema bolii grave și a eventualei morți. Chiar dacă este băiat, spune-i că este în regulă să plângă.

 

Depresia se poate agrava

Copilul ar putea intra în depresie. Aceasta s-ar putea manifesta diferit față de un matur și, cel mai probabil, nu îți va spune. Bagă de seamă dacă nu cumva are probleme cu somnul, plânge des, își pierde interesul pe care îl avea pentru anumite lucruri care îi plăceau, nu se mai joacă, se izolează de alți copii. Într-un fel, această afecțiune este o reacție normală, dar, dacă durează mai mult de câteva luni, este cazul să îl duci la un specialist, pentru un control. În același timp, încearcă să-l înveselești cu gustări speciale sau mici cadouri, implică-l în activități interesante împreună cu prietenii lui, trimite-l în mici excursii sau chiar în tabără.

 

Se simte vinovat

Uneori, copiii se pot simți direct vinovați de boala părintelui. Cumva, în mintea lor, se naște gândul că ceea ce i s-a întâmplat este din cauză că el nu a fost cuminte. Trebuie să-i explici că nu are nicio legătură cu situația dată și să-l ajuți să meargă mai departe, fără a purta un astfel de sentiment de vină apăsătoare. Mulți copii sunt copleşiţi de teama că ar putea și ei să se îmbolnăvească sau să te piardă și pe tine sau o altă persoană dragă. Atunci, au nevoie de asigurări că nu se va întâmpla asta. Chiar dacă nimeni nu poate fi sigur pe viitor, este posibil să nu se întâmple nimic grav, așa că ia-l în brațe și spune-i asta cu toată convingerea.

 

Fii sinceră cu el!

Nu este indicat să li se ascundă adevărul. Copiii au un simț teribil al lucrurilor care se întâmplă în jurul lor. A le transmite altceva, nu va face decât să agraveze situația, deoarece ei vor percepe, probabil, eronat lucrurile. Însă vestea trebuie dată cu foarte mult tact, altfel micuții se pot simți abandonați. Expune-i copilului situația cât se poate de sincer, pe înțelesul lui, în funcție de vârsta pe care o are. Îl ajuți, apoi, să treacă prin aceste momente grele, dându-i voie să fie aproape de cel bolnav, să petreacă timp cu el, să-l încurajeze, să-l țină de mână etc. Dacă este departe, îi poate scrie, desena și poate vorbi la telefon cu el. Dacă boala va avea un deznodământ tragic, dați ocazia copilului să își ia rămas bun. Este important pentru toată lumea, dar mai ales pentru cel mic, să înțeleagă că nu este abandonat. Dacă sunteți credincioși, îi puteți explica micuţului cum sufletul celui mort se va duce în Rai, cum va scăpa de suferințele din viața aceasta și cum vă veți întâlni cu toții acolo, într-o zi. Dar, chiar și dacă tu și familia ta sunteți atei, puteți să îi spuneți că unii oameni cred că există viață după moarte și să îl lăsați pe el să aleagă dacă va crede sau nu.

 

 

Text: Libertatea pentru femei

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton