Cum il faci sa respecte regulile

Pentru un copil, viata este foarte simpla: el doreste ca tatal si mama sa se iubeasca unul pe altul si apoi sa-l iubeasca pe el.

Pentru parinti insa, lucrurile sunt mult mai complicate, iar pentru ca cel mic sa nu le com-plice si mai tare, trebuie invatat sa respecte regulile…

Parintii trebuie sa perceapa copilul asa cum este el. Sa acceptam faptul ca noi trebuie sa satisfacem nevoile copilului, nu invers. Multi parinti tind sa transforme copilul intr-un mic adult, asteptand sa primeasca de la el intelegere, cumintenie si ajutor.

Copilul nu poate sa ofere decat o mica parte din acestea, pentru ca tocmai el este cel care are nevoie de aceste lucruri, iar noi, ca parinti, avem obligatia sa i le asiguram!

Nu vrea sa faca nimic din ce ii spun eu…
In cazul in care esti intr-o permanenta stare de conflict cu copilul tau, iata cum trebuie sa procedezi pentru a rezolva problema.

– Fii ferma. Daca micutul obtine o data un lucru, iar a doua oara – nu, nu va mai intelege nimic si va incerca sa forteze nota. De exemplu, nu-i permite sa faca ceva ce tatal lui nu i-ar permite fara sa discuti cu el in prealabil.

– Spune-i ce ai de spus cu toata seriozitatea. Nu ameninta copilul cu pedeapsa daca nu ai de gand sa o si pui in aplicare.

– Actioneaza rapid! Pedeapsa pentru unele fapte reprobabile trebuie sa fie imediata, pentru ca impactul va fi mai mare asupra copilului.

– Controleaza-ti emotiile. Ori de cate ori simti ca esti atat de nervoasa incat ai putea lovi copilul, retrage-te pret de zece minute, pana te calmezi. Cere-i sa mearga in camera lui si sa se gandeasca la ceea ce a facut – in acest fel, va veti calma amandoi.

– Lauda-l si recompenseaza-l atunci cand se poarta frumos. E usor sa vezi si sa critici mereu aspectele negative, dar trebuie sa te gandesti ca, procedand astfel, copilul isi va pierde increderea in sine si va avea impresia ca face numai lucruri rele si ca nu e bun de nimic.

– Desi copilul nu pare sa dea prea mare importanta acestui lucru, incearca intotdeauna sa il asculti atunci cand are ceva de spus. Cel putin, in felul acesta, canalele de comunicare raman deschise.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Pas cu pas