Cum îl îngrijești când are dermatită atopică

Dermatita atopică este o formă de eczemă, ce apare de obicei la 3-6 luni după naștere. Principalul simptom al pacientilor cu dermatită atopică este pruritul cutanat (senzația de mâncărime). Scărpinarea agravează  și întreține pruritul, iar tegumentele se îngroașă și își modifică și culoarea – pielea devine cenușie, roșitică, maronie.

Uscăciunea pielii, caracteristică pentru dermatita atopică, este agravată de spălarea frecventă și de utilizarea de detergenți, săpunuri bazice etc. Frigul și vântul agravează dermatita atopică.

Părinții copiilor care suferă de dermatită atopică trebuie să știe că aceasta este o boală cronică. Dermatita atopică se poate ține sub control cu un tratament de fond cu emoliente, coroborat cu respectarea unor măsuri legate de igiena tegumentului.

La ce să fii atentă când cel mic are dermatită atopică

1) Îmbracaminte – evită texturile iritantante (lână, materiale sintetice, fibre groase) care intră în contact direct cu pielea. Îmbracă-l pe cel mic în straturi, pentru a putea preveni supraîncălzirea, care accentuează pruritul.

2) Fără fum de țigară în preajma copilului. Fumatul este și factor favorizant pentru riscul de moarte subită, de altfel, nu numai pentru dermatita atopică.

3) Ai grijă la temperatura ambiantă – nu supraîncălzi camera și plasează un umidificator în dormitorul celui mic, pentru a preveni uscăciune excesivă a pielii.

4) Când face sport sau merge la piscină, dușul imediat după este obligatoriu și trebuie dermatita atopicaurmat de aplicarea emolientelor, pentru a preveni iritațiile cauzate de transpirație sau dezinfectantele pe bază de clor sau sare.

9) Fii atentă la alimentație – pentru copii la risc ( cei cu antecedente familiale) – se recomandă alăptare maternă prelungită (minim 6 luni) și amânarea diversificării.  Ouăle, peștele, alte produse alergenice se vor introduce după vârsta de un an.

10) Ferește-l de alergeni
Evită covoarele și mochetele, șterge regulat praful și aspiră des, spală draperiile de 2-3 ori pe lună, cumpără-i saltele și perne antialergenice și nu păstra în camera lui jucării din pluș, care adună praf și acarieni. Este de perferat ca un copil cu dermatită atopică să nu crească în preajuma unui animal cu blană.
Text: Dr. Diana Daraban
Medic specialist Dermatologie

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul